Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Varför ska jag rösta på just ditt parti?

Ungefärlig lästid: 3 minuter Fotograf: Susanne Nilsson (Flickr)

Valet närmar sig och de politiska partierna har slagit upp sina valstugor, det rullar valreklam i TV- och radioreklamen och varje dag läser vi någon tidningsartikel angående valet. Jag har satt ihop detta ganska långa blogginlägg som jag hoppas få svar på från några politiker, det ska bli intressant att se hur det går! Ni som inte är politiker får naturligtvis också svara…

Vi börjar med en inledning:

Så här 10 dagar kvar till valdagen är jag fortfarande osäker på vad jag ska rösta på, jag borde väl rösta på Piratpartiet eftersom jag är medlem och stödjer deras politik men det finns många stora faktorer som gör så jag periodvis helt väljer bort PP i mina tankar om vad jag ska rösta på!

Den största anledningen är att PP inte har en chans att komma in i Riksdagen det här valet, en röst på PP är en röst inför nästa valrörelse. Röstar jag på PP så hjälper jag partiet inför nästa valrörelse, men bara om minst 1% av de röstberättigade i hela landet gör samma sak.

Hade PP haft en större chans att få några mandat i Riksdagen så hade jag inte tvekat, jag vill gärna se PP’s politik  i Riksdagen men det finns många andra frågor som jag också tycker är viktiga. I dessa frågor kan jag påverka beroende på hur jag lägger min röst i det aktuella valet, om eller när jag får se PP’s politik i Riksdagen känns som en fråga för framtiden.

Integriteteten
För mig är integriteten i samhället viktig, det var pga av den som jag blev medlem och aktiv inom PIratpartiet. Jag vill inte att svenska myndigheter ska ha rätt att  läsa någons e-post eller surfhistorik eller se var någon har varit utan att dom har en brottsmisstanke mot den berörda personen. För mig själv är det här inga problem, jag lägger frivilligt ut mycket av det jag gör på den här bloggen, Facebook och/eller Instagram. Vill någon ta reda på vem jag är, var jag har varit eller gjort så är det ganska enkelt! Samtidigt så finns det dom som inte vill vara så offentliga som jag vill vara, dom ska inte heller behöva vara det!

Inkomsten
För mig är inkomsten viktig, det är den nog för alla. Jag skriver inkomsten, jag vill inte använda ordet ”jobben” eftersom jag separerar det. De flesta jobbar för att få en inkomst! Dvs, det är inkomsten som är viktig, inte jobbet i sig. Synd att inget av de nuvarande riksdagspartierna förespråkar Basinkomst, då hade ni stått i topp på min ”möjliga att rösta på”-lista!

Krmiminaliteten
Jag bor i ett mindre, väldigt lugnt, samhälle så jag behöver inte oroa mig allt för mycket för kriminaliteten just där jag bor men jag tycker ändå det är viktigt att vi på många olika sätt börjar bromsa kriminaliteten på olika sätt. Utökade resurser till polisen och socialtjänsten är en sak, men jag tror att det måste börja långt före soc eller polisen gör ett ingripande. Det ska börja redan i hemmet och i skolan. Barn och ungdomar måste lära sig att vissa sker får man inte göra, men samtidigt måste dom lära sig vad man faktiskt får göra!

Skolan
Skolan och övrig fritidsverksamhet för ungdomar måste börja lära ut under parollen ”frihet under ansvar”. Jag har många gånger i mitt arbete råkat ut för att jag har gett ungdomar (15 – 20 år) fullt ansvar att driva ett eget radioprogram, naturligtvis med vissa regler satta från början. Ingen av gångerna har det fungerat eftersom dom aldrig har arbetat så tidigare! Jag jobbade även som musiklärare på en låg- och mellanstadieskola för några år sedan, när jag bad en klass med 10 – 11-åringar att välja ut vilka låtar de ville sjunga så fick jag känslan av att man aldrig hade fått göra nåt sånt tidigare, Mina elever hade jättesvårt för att komma med egna förslag på hur skolarbetet (min musiklektion) skulle läggas upp.

Vården
Här skriver jag främst om den psykiatriska vården, som jag har stött på under de senaste åren. Här måste det till en markant förbättring, man byter läkare några gånger per halvår och den ena läkaren vet inte vad den första har gjort. Jag tror inte jag har träffat samma läkare mer än 2 ggr, andra gången jag träffade henne berättade hon att hon skulle sluta… Jag får höra berättelser några gånger per månad om folk som bollas mellan olika läkare och ofta även olika avdelningar som ibland dessutom (???) inte har någon kontakt mellan sig. Jag själv är inne i ett ekorrhjul just nu, på grund av mina sömnproblem, där jag bollas mellan habiliteringen i Gävle och vårdcentralen i Storvik. Dom har ingen kontakt mellan varandra, den enda kontakten är vad jag berättar för personalen på respektive ställe.

Med utgångspunkt från mina 5 punkter här ovanför, varför ska jag rösta på just ditt parti?

4 kommentarer till “Varför ska jag rösta på just ditt parti?”

  1. Hej Johan. Du bjuder verkligen på dig. Viktigt få det trygga samhälle som vågar bjuda upp så att vi ser individer och att det är för individens service som vi finns till. Individen i ett solidariskt samhälle. Byggt på mångfald och valfrihet. Dina intryck av hälso- sjukvården tar jag givetvis till mig. Du träffar rätt med problem till kontinuerlig kontakt. I ett omvärldsperspektiv: Gävleborg tillhör de tre landstingen som har högsta andelen läkare och sjuksköterskor i landet. Som individ inte nöjd givetvis genom att konstatera antalet per 1.000 invånare. Upplevelsen måste alltid vara personlig. Gemensamt i landet är problem med vissa yrkeskategorier, psykiatriker är en sådan yrkesgrupp. Vi måste alla arbeta för att visa det positiva med vår plats på jorden. Som du gör med den lugna plats du valt bo på. Det är som ambassadörer för Sandviken, för landskapet, för länet vi gör skillnad. Ett samhälle behöver alltid arkitekter som bygger broar mot framtiden. Jag ser Centerpartiet som gör skillnad, håller samtalet, inser allas olika unika möjligheter. Har det tydliga målet att skapa hållbar utveckling i en tolerant miljö.

  2. Det låter väldigt Miljöpartistiskt. Vi har haft ”medborgarlön” med i vår tankevärld sedan länge, men det har aldrig gått att få någon politisk enighet bakom detta. Intergriten är självklar för oss, däremot inte den avsaknad av respekt för upphovsrätt som PP uppvisar. Vi är för demokratisering av digitala kanaler, men inte till priset av kränkningar av enskilda personers rätt till sina verk. Däremot ska globala företag inte kunna ”äga” kulturyttringar. En sak är säker; kriminalitet botas inte med hårdare straff, men kanske med en humanare och mer holistisk syn på människan som tänkande varelse. Denna syn på människan gäller även skolan och vården. Allt hänger ihop…det är en viktig grundsyn.

  3. Pingback: Jag har tröttnat - Dags för basinkomst snart! - Johan Bakke

Lämna ett svar