Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Kan basinkomst vara vägen till mångas bättre liv?

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Jag har under de senaste veckorna läst om och funderat över det som kallas för basinkomst.

En basinkomst innebär kort sagt att staten betalar ut en summa pengar varje månad till alla medborgare, helt utan några ansökningar, en summa stor nog för att täcka de mest nödvändiga utgifterna.

Fördelarna med basinkomst är i mitt tycke många fler än nackdelarna, med basinkomst får vi ett system som ersätter många statliga och kommunala ersättningar som t.ex A-kassa, socialbidrag, sjukersättningar, pensioner eller aktivitetsstöd. Det ger också alla som jobbar en betydligt bättre förhandlingsmöjlighet mot arbetsgivare, har man en basinkomst som täcker de mest nödvändiga utgifterna så finns det ingen anledning att ta ett skitjobb för att klara av att betala bostad och mat.

En stor fördel när det gäller basinkomst mot dagens sjukförsäkringar är naturligtvis att det ger sjuka människor en trygg inkomst, blir du sjuk med basinkomst så behövs det inga läkarintyg och det finns ingen risk för utförsäkring eftersom basinkomsten alltid betalas ut.

Många tror att en basinkomst skulle innebära att folk slutar jobba, jag tror inte det. Jag tror att de flesta vill göra nånting och även om det innebär att folk slutar sin nuvarande anställning så är jag övertygad om att de flesta vill göra nånting och därmed ändå fortsätter jobba men med nånting som dom är mer intresserade av. Vill man sedan tjäna mer pengar än den summa som betalas ut genom basinkomsten så är det fritt för alla att jobba för att tjäna mer pengar.

Många undrar hur Sverige ska ha råd med basinkomst, en stor del av finansieringen till basinkomst finns redan i de system vi har idag. Det betalas redan idag ut stora belopp i socialbidrag, olika typer av arbetslöshetsersättningar, pensioner, sjukersättningar och anställningsstöd. Tänk också på att administrationen kring dessa bidrag kostar en hel del pengar, en basinkomst skulle behöva långt ifrån så mycket administration som de bidrag vi har idag.

För mer information kring basinkomst, besök basinkomst.nu

Etiketter:

2 kommentarer till “Kan basinkomst vara vägen till mångas bättre liv?”

  1. Pingback: Varför ska jag rösta på just ditt parti? - Johan Bakke

Lämna ett svar