Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Jag har tröttnat – Dags för basinkomst snart!

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Jag har börjat tröttna på allt jagande på pengar hela tiden.

Genom hela mitt vuxna liv har jag varit i en ström där det enda jag och mina medmänniskor har gjort är att jaga pengar på något sätt. Jag har naturligtvis följt med! Jag har inget annat val eftersom det behövs pengar till att betala allt man behöver.

Nu kommer säkert någon positiv människa och säger att ”pengar är inte allt här i världen”… Men är det verkligen så? Finns det verkligen hyresvärdar som har gratis hyra eller butiker där man bara går in och hämtar det man vill ha?

Insikten att må bra och göra det som man själv vill göra har försvunnit i denna jakt på pengar, folk i allmänhet tvingas tänka mer på att tjäna pengar än att må bra och göra det man känner för att göra. Det har blivit ett ekorrhjul där man springer och springer tills man trillar av. Dör man inte av fallet så får man ”sjukskrivning”, nånting som försämrar inkomsterna ännu mer.

Jag tror att majoriteten av alla som går in i väggen, blir deprimerade och får psykiska sjukdomar idag beror just på att många inte tar det lugnt till och från. Har man en heltidsanställning så stressar man för att göra ett så bra jobb som möjligt. Blir man arbetslös så stressar man upp sig eftersom man inte har ett jobb och lägger all tid på att hitta ett nytt jobb, ett jobb som man sedan går till enbart för att få pengar. Jobbar man som timanställd eller frilansar så lägger man minst 90% av tiden man är ledig till att leta jobb. Är man arbetslös eller sjukskriven så jobbar man dessutom väldigt mycket för att få fram rätt intyg till Arbetsförmedlingen, Försökringskassan, Socialtjänsten eller (i vissa fall) med att bevisa för någon av dessa instanser att man behöver deras hjälp!

Viljan att göra nånting som är roligt, utan att tjäna pengar på det, är så gott som bortblåst idag. Istället har vi en ökad statistik på självmord, depressioner och psykiska sjukdomar, jag hoppas att någon mer än jag ser sambandet!

Hur gör man då för att komma ifrån allt det här?

Jag har vid flera tillfällen skrivit om basinkomst, eller medborgarlön som det också kallas. En helt kravlös inkomst som i rätt form samtidigt ersätter ekonomiskt bistånd (socialbidrag), många sjukersättningar, a-kassa och mycket annat. Den som vill läsa mer om basinkomst kan gå in på www.basinkomst.nu, där finns många bra argument för basinkomsten.