Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Hur tänker ni på Arbetsförmedlingen?

Ungefärlig lästid: 3 minuter

Långt inlägg, är du intresserad så läs men kommentera inte om du inte har läst hela!

Jag börjar bli riktigt irriterad på Arbetsförmedlingens kontor i Sandviken.

I mitten av augusti slutade jag min anställning på Radio Sandviken. Sedan dess har jag spelat väldigt mycket men jag har också försökt få hjälp från Arbetsförmedlingen att få en anställning.

Jag vet att det är väldigt svårt att få en anställning från Arbetsförmedlingen idag, men jag vet också att dom har metoder som kan göra det lättare att hitta ett jobb.

Till en början diskuterades en fortsatt anställning på Radio Sandviken och i samband med de diskussionerna gjordes också en utredning kring mina svårigheter, för att bedöma möjligheten till ett lönebidrag. Efter en del räknande så kom man fram till att föreningen skulle, trots lönebidrag, inte ha råd med de fortsatta lönekostnaderna.

Därför tog jag upp frågan om vilka andra sätt Arbetsförmedlingen kunde hjälpa till på och fick ett stort antal lönebidrag upprabblade. Jag själv visste att det finns nånting som heter Sius och står för Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd och tog därför upp det med min kontaktperson på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen skriver själva i sitt PDF-blad:

Kan jag få stödet?
Du kan få särskilt introduktions- och uppföljningsstöd av en SIUS-konsulent om du är arbetssökande och:

Har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning
Har behov av särskilt stöd inför och under en anställning.

Jag har förklarat för min arbetsförmedlare att på grund av mina neuropsykatriska funktionssätt så har jag stora svårigheter i att kontakta arbetsgivare själv och att jag även har en nedsatt arbetsförmåga på grund av två olika funktionsnedsättningar, Asperger och ADD är två funktionsnedsättningar och märkligt nog så räknas det som en funktionsnedsättning på en arbetsplats att man inte klarar av att ta raster från jobbet, att man hela tiden vill jobba och att man hellre pratar om arbetet än att prata med kollegorna om vad dom har gjort med sin famlij i helgen eller på semestern! Det är den inställning jag har fått på samtliga arbetsplatser jag har varit på…

Därför anser jag att jag både har en nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning och har behov av särskilt stöd inför och under en anställning, detta bör även min arbetsförmedlare ha kunnat läsa i den utredning som gjordes inför ett eventuellt lönebidrag på Radio Sandviken.

Hans svar var att han inte hade tänkt på att jag kunde gå under Sius, men att han skulle kolla upp det. Det här var ungefär två månader sedan, efter det samtalet har jag talat med honom en gång till och jag har även talat med en Siushandläggare vid ett tillfälle, men ingenting händer.

Nu har jag tagit direktkontakt med en av Siuskonsulenterna i Sandviken och hoppades på att dom, som jag hoppas har större kunskaper om NPF än övriga på Arbetsförmedlingen, skulle kunna hjälpa mig så jag får den hjälp jag behöver.

Det jag fick veta var på gränsen till en chock: Siuskonsulenterna, som jobbar med det här dagligen och som förstod mig och mina problem (enligt vad den sa till mig på telefon), har ingenting att säga till om vad det gäller placeringar i deras avdelning. Det görs av den ansvariga arbetsförmedlaren…

När jag fick veta detta så förvånar det mig inte längre över att jag så gott som varje vecka läser om någon med NPF som har problem med Arbetsförmedlingen. När de som jobbar med NPF inte har en chans att ta in arbetssökande med NPF förrän en arbetsförmedlare har godkänt det, då förvånar det mig inte alls att många med NPF har problem med den myndigheten!

Jag räknar med att kunskaperna inom NPF är lika dåliga hos Arbetsförmedlingens personal som i det övriga samhället…

Fortsättning följer…

1 kommentar till “Hur tänker ni på Arbetsförmedlingen?”

  1. Pingback: På väg ut med Platina igen! - Johan Bakke

Lämna ett svar