Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Radio Sandviken – Nu i stereo!

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Jag brukar sällan skriva om Radio Sandviken här på min privata hemsida, men nu ska jag göra ett undantag.

Ni som har lyssnat på Radio Sandviken under de senaste månaderna har kanske märkt att vi sänder inte många program just nu och ibland hoppar ljudet lite fram och tillbaka… Men ni kanske också har märkt att vi sänder i stereo, nånting som jag måste erkänna att vi var väldigt sena med att börja med.

Som ljudtekniker anser jag att den egentliga skillnaden mellan stereo och mono är så hårfin så det kvittar om en radiostation sänder i stereo eller mono. De flesta radiolyssnarna lyssnar ändå inte med en bra stereobild, man lyssnar på jobbet, i bilen eller hemma. Man sitter oftast inte still mellan högtalarna och lyssnar med en bra stereobild, så anledningen till att sända radio i stereo är inte stor.

Jag och mina kollegor på Radio Sandviken gjorde ett test en gång efter vi hade fått höra av ett flertal radiolyssnare att vi borde börja sända i stereo. Vi delade monosignalen till sändaren till två kablar, ställde om sändaren till stereosändning och körde ut monoljud med en stereosändare. Genast började vi få in kommentarer om att vi lät mycket bättre efter vi börjat sända i stereo. Den enda egentliga skillnaden var att mottagaren tog emot i stereo, stereoindikatorn lyste men ljudet var monoljud!

Det fick mig att inse att många hör inte skillnad mellan stereo och mono utan när man tror att man hör stereoljud så låter det plötsligt mycket bättre. Det kallas också för placeboeffekt

Nåväl, nu sänder vi i stereo och det låter bättre men vi håller också på och bygger om studion för att kunna ge alla lyssnare ett bra stereoljud i sina radioapparater! Vi har stoppat in en ny mixer som just nu meckas ihop (med allt vad det innebär) och det tar nog några veckor till, sedan ska vi vara ute i etern igen precis som vanligt!

Några foton:

1 kommentar till “Radio Sandviken – Nu i stereo!”

  1. Pingback: Nattligt arbete resulterade i nya jinglar! - Johan Bakke

Lämna ett svar