fbpx
Vidareutveckling av inlägget om Stims idéer

Vidareutveckling av inlägget om Stims idéer

Fler och fler skriver om Stims idéer att arbetsgivare nu ska tvingas betala Stimavgift om de anställda lyssnar på musik på jobbet. Jag ser det inte som något fel egentligen, det stora felet är bl.a just det jag skrev om i mitt tidigare inlägg i samma ämne.

Ersättningen går inte till de upphovsmän som verkligen spelas!

Jag har jobbat med radio i ideella former sedan 1991, både inom närradio och internetradio. I båda fallen betalar radiostationerna en licens till Stim, men redovisar aldrig vilka låtar som spelas. Det enda som redovisas är hur många timmar musik stationen spelar, sedan fördelas ersättningen enligt ett födelningssystem som baseras på de media som rapporterar in sin musikanvändning. Dvs Sveriges Radio, Sveriges Television och de kommersiella radiostationerna!

Samma sak gäller för butiksägare, restauranger, idrottsanläggningar och alla andra som spelar musik för sina gäster, med det i tankarna har jag verkligen svårt att tro att Stim tillämpar andra metoder för arbetsgivare som betalar Stimavgift för sina anställda.

Vad skulle då kunna vara alternativet?
Att alla som spelar musik offentligt ska tvingas redovisa varje låt dom har spelat upp skulle kunna vara ett alternativ, men jag tror inte att det skulle fungera bra. Ett sånt system skulle braka samman och troligtvis ge musikanvändarna mycket extra jobb som slutar med att väldigt få rapporterar in sin musikanvändning. Samtidigt så lyssnar de flesta butiker och andra arbetsgivare på radio och de flesta radiostationerna redovisar och betalar för sin musik.

Jag tror att det enda fungerande alternativet är:
1. Stim fråntas rätten till dubbellicens (dvs, om en radiostation betalar Stimavgift då kan Stim inte kräva avgift från någon som spelar upp samma radiostation – oavsett hur många som hör sändningen i just deras radio)
2. Alla radiostationer redovisar vilka låtar dom spelar

Det lilla antalet musiklyssnare som inte lyssnar på radio på jobbet och som fortfarande skulle vara skyldiga att betala Stimlicensen är så försvinnande liten så det skulle kosta Stim mer att söka upp dom och kräva ut ersättningen, än vad det ger i intäkter.

Pingat på intressant.se.
Läs även andra bloggares åsikter om , och

JOHAN BAKKE PÅ:

Stäng meny