Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Stimavgift för att lyssna på musik på arbetet?

Ungefärlig lästid: < 1 minut

Att Stim kräver ersättning för allt användande av musik offentligt, det börjar nog bli nånting som alla svenskar känner till. Men när jag läser att Stim kräver företag på avgifter för att deras anställda ska få lyssna på musik, det gör mig lite fundersam.

Med tanke på att pengarna från butiker som idag betalar Stimavgifter inte går till de artister som verkligen spelas så tycker jag att det är dumt av Stim att gå ut med uttalanden som te.x ”- En arbetsplats är inte privat och då ska man ha en licens om musik spelas så att upphovsrättsinnehavarna får betalt”, som kommunikationschefen på Stim har sagt till DN.

De butiker som betalar Stimavgift för sitt musikanvändande redovisar inte en sekund av vad de spelar, så det är inte upphovsrättsinnehavarna till den musik de spelar som får betalt. Det är samma upphovsrättsinnehavare som Sveriges Radio, den kommersiella radion och de största TV-kanalerna redovisar som får ersättningen.

När ska Stim gå ut och berätta sanningen om dessa licenser?

Etiketter:

4 kommentarer till “Stimavgift för att lyssna på musik på arbetet?”

 1. Som jag har förstått det är det inte ”offentliga” arbetsplatser, såsom butiker och affärer, som STIM siktar in sig på nu.

  För det är ju, som du säger, redan så att butiker betalar in avgifter till STIM redan. Det är fabriker och kontor med en radio som står och skvalar i bakgrunden som ska hosta upp pengarna nu!

  Tänkte det kunde vara bra med ett förtydligande, om inte annat så för dina läsare. 🙂

 2. Pingback: Sommarnotiser « Leo Erlandsson

 3. Pingback: Vidareutveckling av inlägget om Stims idéer – Johan Bakke

 4. ”När ska Stim gå ut och berätta sanningen om dessa licenser?”

  Sanningen om dessa licenser finns och har funnits publicerade för den som besvärar sig att söka kunskap och inte enbart hänger sig åt hetskampanjer baserade på okunskap och spekulationer.

  Vill du bygga ”kunskapssamhället” så får du faktiskt skärpa till dig i fråga om kunskap.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: