fbpx
Historien om Deep Purple i Ryssland – samma sak kan hända i Sverige

Historien om Deep Purple i Ryssland – samma sak kan hända i Sverige

Jag läser hos Zac att Deep Purple, det klassiska hårdrockbandet, har “gått på upphovsrättspumpen” efter en spelning i Ryssland.

Nu fungerar det inte riktigt så, det är arrangören som söker tillstånd att spela musik offentligt och enligt originalartikeln i Russia Today så är det också arrangören som har blivit dömd. Det finns ingen information i artikeln om vem som arrangerade konserten, men jag gissar att Deep Purple själva inte arrangerar konserter i Ryssland!

Artikeln som hela historien kommer ifrån är otroligt vinklad och på gränsen till lögn (i och med att man först skriver att Deep Purple har blivit dömda att betala), men i mitten av artikeln finns texten:

“For every “unlicensed” song, the court imposed a penalty of 30,000 roubles (about 1,000 dollars) on the organizers of the concert for payment to the “Russian Authors’ Society””

Så, Deep Purple har troligtvis inte blivit dömda, det har arrangören blivit.

Samma sak gäller i Sverige, den som arrangerar en konsert är skyldig att rapportera in den och betala licens till Stim.

Att betala extra avgifter för att ett band spelar egna låtar känns ju väldigt konstigt, men egentligen så är det ganska logiskt. En arrangör rapporterar in och betalar Stim-licensen för alla låtar som spelas på alla konserter han arrangerar. Pengarna betalas sedan ut till upphovsmannen, oavsett om artisten spelar egna låtar eller covers. Artisten behöver inte fråga låtskrivarna om lov (om han spelar covers), det avtalas i Stimavtalet. Arrangören behöver inte heller avtala nåt speciellt med bandet angående vilka låtar han får spela, allt är klart från början och det är lika regler för alla. Är låten offentligt utgiven så får den spelas, det enda kravet är att arrangören har en Stimlicens!

JOHAN BAKKE PÅ:

Stäng meny