Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Hur ett gratis ljudbibliotek kan bli en hel låt

Ungefärlig lästid: 2 minuter

För några månader sedan laddade jag ner ett gratis ljudbibliotek från sampleism.com.

Sampleism är en sajt med ljud och presets till synthar, trummaskiner och musikprogram. 

En del är gratis, andra betalar man för att ladda ner. 

Där hittade jag ett gratis ljudbibliotek som med röster som säger ”Jag älskar dig” på många olika språk.

Jag började göra en låt med alla dessa röster men det blev alldeles för tråkigt. Jag tyckte att jag behövde en riktig text. 

Då kom jag på mitt gamla citat ”Jag tror att jag älskar dig” från våren 2010, det jag skrev om igår, och det blev titeln på låten. Efter det gick det ganska snabbt, refrängen skrevs klart på någon timme och resten av låten tog några fler dagar att få klar. 

Grunden till låten kom alltså från ett ljudbibliotek som alla kan ladda ner helt gratis

Rösterna fanns kvar fram till jag skulle mixa ner låten, jag hade tänkt att de skulle få vara med i solot och i slutet av låten. För att undvika strul med YouTube’s Content ID-system så valde jag att plocka bort dom. 

Har någon annan använt samma ljudbibliotek i någon låt som redan är claimad så kan jag få problem, rösterna var inte heller så viktiga så jag valde att ta bort dom!

Versionen med rösterna kommer att släppas som en version med tillägget ”Voices in my head”, den kommer någon gång i nästa vecka! Får jag en copyright claim från någon annan då får det väl vara så…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: