Hoppa till innehåll

Johan Bakke

En spelmans jordafärd – Första låten i #barndomsminnen

Ungefärlig lästid: < 1 minut

En spelmans jordafärd blir den första låten i mitt projekt #barndomsminnen!

Jag startar med att släppa en egen version av Dan Anderssons ”En spelmans jordafärd”. Det var nog min farfar, kanske min pappa, som lärde mig att diktaren Dan Andersson fanns.

Dan Andersson var en svensk diktare, han föddes 1888 i Skattlösberg, utanför Ludvika, och dog 1920 i Stockholm.

En spelmans jordafärd gavs ut i diktsamlingen Svarta ballader som gavs ut 1917. Dikten har tonsatts många gånger, av Dan Andersson själv, Sven Scholander, Lars-Erik Larsson, Evert Taube och Gunnar Turesson. Jag vet ärligt talat inte vilken av dessa tonsättningar jag har spelat in, vet du vilken det är så får du gärna kontakta mig!

De olika tonsättningarna av En spelmans jordafärd finns inspelade av många svenska artister, t.ex Thorsten Bergman och Joakim Thåström.

Dan Andersson skrev många bra texter, jag har spelat in två av hans dikter tidigare. Du kan lyssna på Spelmannen och Helgdagskväll i Timmerkojan på YouTube.

#barndomsminnen är ett projekt där jag plockar upp låtar som följde med mig under mina barndomsår, det är låtar som jag fortfarande tänker på och tycker är bra! Jag släpper en ny låt varje fredag 18.00 under de kommande veckorna, prenumerera på min YouTubekanal så får du uppdateringar om alla låtar.

Här är min inspelning!

Lämna ett svar