Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Flashback är åter igen i nyheterna

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Idag skriver Aftonbladet om Flashback.

Jag har länge använt Flashback, både i jobbet och  på fritiden, och kan inte riktigt hålla med om Aftonbladets beskrivning av forumet. Under rubriken ”Flashback – Ett laglöst land” skriver Aftonbladet: ”En man uppmanas att ta livet av sig och dör i direktsändning. Pedofiler skryter om barnvåldtäkter och filmer med djursex sprids bland användarna. Många människor hotas, förtalas och kränks – utan att någonting händer.”

Jag kan varken bekräfta eller dementera om detta är sant eller inte, jag besöker ofta Flashback men håller aldrig nånsin till i de delar av Flashback som Aftonbladet skriver om i dagens artikel. Därför visste jag, trots att jag besöker Flashback så gott som dagligen, ingenting om killen som tog livet av sig i direktsändning före Aftonbladet skrev om det. Jag visste heller ingenting om läkarens åsikter före Aftonbladet skrev om det.

Jag kan istället ge en betydligt mer positiv bild av Flashback. Jag skriver inte ofta i forumet, men när jag har skrivit så har jag så gott som alltid fått hjälp med det jag har skrivit om. Det har handlat om allt från problem med ett ljudkort till juridiska problem.

Anonymiteten gjorde så jag vågade ta upp juridiska problem i ett offentligt forum, jag känner ingen med juridiska kunskaper och om Flashback inte hade funnits så hade jag behövt hyra in en dyr advokat för att lösa problemen. Tack vare Flashbacks användare fick jag istället så bra tips så jag lyckades lösa problemet på egen hand!

Jag är helt säker på att ett forum med total anonymitet behövs, det finns alltid folk som inte vill skylta med sina problem och för dom finns det stora fördelar med att få vara helt anonym. På Flashback finns den möjligheten och jag anser att det Aftonbladet skriver om är en baksida av ett väldigt positivt forum.

För den som inte är insatt i hur Flashback fungerar kan det beskrivas så här:

Vi bygger ett stort lägenhetskomplex. Varje rum i byggnaden har ett samtalsämne bestämt för just det rummet. När du kliver in i rummet så är det inte tillåtet att diskutera nånting annat än just det ämne som är bestämt för rummet, men så länge du håller dig till ämnet så får du uttrycka vilka åsikter du vill. Ibland kan en moderator flytta en hel diskussion eftersom dom pratar om ett ämne som inte hör hemma i det rum där diskussionen befinner sig. Går man då in i rummet som heter Juridik, då diskuterar man juridik. Går man istället in i rummet som heter pedofili, då diskuterar man pedofili. Går man däremot inte in i något av de två rum jag precis nämnde, då ser man ingenting av de ämnena!

Du är också anonym när du är i huset, så det är inga problem att prata om problem med könssjukdomar, att du tror att du är homosexuell eller att spy galla över chefens senaste påhitt. Ingen kommer att veta att du är du, så länge du inte avslöjar allt för personliga detaljer så kan ingen veta att det är du som sitter i rummet och pratar.

Du får också vara beredd på att du får mothugg av alla möjliga slag. Flashback handlar också om att alla ska få säga vad just han/hon tycker så startar du en diskussion så får du räkna med att du både får hjälp och mothugg. Jag kan t.ex nämna en diskussion jag en gång läste, en användare ville ha hjälp med att lura Kronofogden. Där var det fler som tyckte att han skulle betala tillbaka sina skulder än som hjälpte honom! Att Aftonbladet kallar det för laglöst, det känns bara löjligt och överdrivet…

Etiketter:

Lämna ett svar