Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Aspergers syndrom på SVT

Ungefärlig lästid: < 1 minut

Jag läser att Sveriges Television är på gång med en ny programserie, Den som inte får finnas – Att leva med Aspergers syndrom.

Det kan ses som bra att SVT gör en programserie om Aspergers Syndrom, eller autismspektrumsyndrom som det heter idag, men beskrivningen av serien gör mig bara irriterad: ”Om nio unga människor som alla har känt ett brännande utanförskap och som försöker passa in i samhällets normer”

Jag är av den uppfattningen att en av de viktiga sakerna för en person med Aspergers Syndrom är att inte följa samhällets normer! Det är självklart att man känner ett brännande utanförskap om syndromet bygger på att man vill skapa sina egna normer men man gör allt för att följa någon annans normer.

Vad som är samhällets normer går ju inte att specificera så otroligt bra, däremot så kan vi nog alla säga att allting känns bättre om man skapar normerna själv, utifrån vad som känns bäst för var och en.

Jag själv började må mycket bättre efter jag slutade försöka följa samhällets normer och istället började följa mina egna normer, jag skrev om det för en tid sedan, nu har det gått en tid efter jag skrev att jag skulle börja förändra mitt liv och nu kan jag säga att det börjar ge resultat. Jag mår bättre och orkar mer!

Nu har SVT’s programserie ännu inte haft premiär så jag ska inte totalsåga den redan nu, men jag kommer att sitta bänkad framför TV’n när premiären går. Både för att jag är intresserad av att se programmet och för att se om jag har rätt eller fel!

Etiketter:

Lämna ett svar