Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Ja, jag får betalt…

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Jag är piratpartist OCH kulturskapare och får till och från frågan hur 17 jag kan vara medlem i, och rösta på, ett politiskt parti som inte vill att jag ska tjäna pengar!

Påståendet i sig är ju helt fel, någon mer insatt piratpartist får gärna rätta mig om jag har fel men Piratpartiet vill verkligen inte att kulturskapare ska vara utan inkomst och vill gärna att kulturarbetare ska få betalt för sitt arbete.

Piratpartiet vill samma sak som jag vill, att kultur inte ska vara någon handelsvara som du kan använda om du har råd att använda den. Som musiker är mitt mål att sprida den musik jag gör, den skiter jag helt i om jag får betalt för. Får jag inget eller dåligt betalt, då lägger heller inte jag några jättesummor på utrustning, att hyra studior eller stora PA-anläggningar men inte fan lägger jag ner mitt största intresse för att jag inte får betalt.

Jag vill naturligtvis ha betalt för mitt arbete (det vill väl alla?), men jag ser det inte som mitt arbete att spela in musiken och släppa ut det på nätet. Arbetet (det jag tar betalt för) startar när musiken är inspelad, distribuerad och jag får spelningar bokade eftersom du som lyssnar gillar musiken. Vill du ha marknadsföringsmaterialet som en fil så väljer du själv om du vill betala via iTunes, lyssna ”gratis” via Spotify eller ladda ner materialet på annat sätt. Vill du att jag ska tillverka en fysisk plastbit (även kallad CD) och lämna över filerna den vägen så får du också betala, lika som du troligtvis gör för många andra fysiska saker!

Nu är det ju så att jag får betalt för att spela musik, men jag tjänar inga stora pengar på att spela egen musik. Till skillnad från många andra som skriver egen musik skyller jag inte det på fildelningen, istället försöker jag använda fildelning och gratisstreaming (t.ex via Soundcloud) för att få ut min musik. Trots att det inte handlar om mycket pengar så har jag hittills tjänat mer pengar den vägen än vad jag har tjänat på att spelas i svensk radio!

Nu är det 4 dagar kvar till valet till EU-parlamentet är över och jag hoppas verkligen att minst en svensk pirat blir kvar i EU-parlamentet. Även Tyskland och Tjeckien har goda chanser att få in pirater i EU-parlamentet.

Lämna ett svar