Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Vad är rätt och fel?

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Jag har startat en diskussion på Facebook som blev ganska lång, mitt i diskussionen så började jag se att de flesta tänker mer på sin egen moral och sina känslor än vad man tänker på fakta.

Det jag har svårt att förstå är att många har stora svårigheter i att lägga sina egna känslor, rätt/fel och moral åt sidan i många diskussioner. För mig är fakta inget annat än fakta, men många tycker att deras egen moral och känslor är fakta. Ja, visst är det fakta att du tycker som du tycker, men din moral, dina känslor eller vad du tycker är rätt/fel kan aldrig få mig att ändra inställning i en fråga.  Det enda som kan få mig att ändra inställning är fakta, vad du tycker är rätt eller fel det struntar jag helt i.

Jag är uppfostrad till att förstå att alla människor inte är lika, det jag tycker om kan en annan människa hata, det jag tycker är fult kan nån annan tycka är jättesnyggt och det jag tycker är fel kan vara helt rätt för någon annan. Jag ser jag att jag är väldigt ensam om det, de flesta klarar inte att se utanför sina egna ramar. Vissa verkar tycka att världen ska styras efter vad folk i allmänhet tycker är rätt eller fel andra är så inskränkta så dom tycker att världen ska styras efter deras egen moral! Nu fungerar inte världen så, det som är rätt för dig kan vara helt fel för mig! Därför tycker jag att allt som inte skadar någon annan människa bör vara tillåtet, oavsett vad du vill göra så bör du få göra det så länge du inte skadar någon annan.

En annan sak många verkar ha svårt för är att läsa det som står eller lyssna på det som sägs. Jag utgår alltid ifrån att en människa menar det den säger och inte nånting annat, när jag själv skriver eller talar så säger jag det jag menar och inte nånting annat. Ändå finns det många som (i diskussioner) lägger in åsikter som jag aldrig har uttryckt och ofta åsikter som jag inte har. Det kallas för att läsa mellan raderna, det jag skriver behöver inte läsas mellan raderna. Det står ändå ingenting där!

Ett ämne som verkar dra igång moralen, rätt/fel och känslor är sex. Det kvittar nästan vad man diskuterar inom sexuella avarter så är det alltid ett antal människor som tycker diskussionsämnet är fel eller äckligt och den enda anledningen dom har till att förbjuda är att dom tycker det är fel. Jag håller inte med, tycker två personer att dom vill ha sex så kan det aldrig vara fel eller äckligt oavsett vad dom vill göra, det är ändå deras egna kroppar och vill båda så förstår jag inte hur någon annan kan påstå att det är fel…

Etiketter:

Lämna ett svar