Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Att hänvisa till felaktiga fakta

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Jag är en sån människa som inte tar ett svar för givet, om det inte kommer från någon som jag litar på, som jag vet har kunskaper i ämnet och när jag även känner att svaret kan ha viss substans. En enkel sökning på nätet kan ta fram svaren på de flesta frågor idag, så det finns ingen anledning att lita på en person till 100%. Finns inte samma svar på nätet eller går att få från någon annan, då har jag väldigt svårt för att acceptera svaret.

I mina kontakter får jag ofta höra talas om att undersökningar visar att det är på ett visst sätt, och det är så fantastiskt så varje gång en någon uttalar sig om undersökningar så pekar också resultatet av undersökningen på samma åsikt som personen i fråga faktiskt har! Det har gått så långt så jag har börjat undra om dessa undersökningar är styrda för att få ett resultat som man sedan kan lägga fram som ett bevis eller att dom helt enkelt inte finns!

Två exempel är rutiner och dygnsrytm. Jag har fått höra från många olika yrkesgrupper att alla människor mår bäst med rutiner och med en dygnsrytm där man är vaken dygnets ljusa timmar. Eftersom jag inte alls mår bra av att ha rutiner och mår bäst om jag får vara vaken kvällar och nätter så ifrågasätter jag starkt dessa påståenden.

När vårt samhälle samtidigt fungerar så att majoriteten av befolkningen trivs bäst med rutiner och att jobba/leva på dagtid så tror jag att man slänger fram ett påstående, i mitt fall utan substans, för att få mig att ändra de vanor som jag redan vet att jag mår bra av. Intresset ligger då inte i att jag ska må bättre, intresset ligger i att jag ska formas in i samma mall som resten av samhället följer. Som jag har skrivit tidigare så har jag testat den mallen och kommit fram till att det inte är rätt väg för mig…

Jag har några gånger bett att få se de undersökningar som man hänvisar till och har hittills aldrig fått se en trovärdig undersökning som visar mig varför jag (som vet vad jag mår bäst av) skulle må bättre av att förändra mitt liv på ett sätt som jag har gjort många gånger, med det enda resultatet att jag har börjat må sämre. Jag har även, av egen nyfikenhet, försökt googla fram en undersökning som visar resultatet att 100% av deltagarna (alla) mår bättre men aldrig lyckats hitta någon. Kan någon tipsa om en sån undersökning så får du gärna göra det…

Lämna ett svar