Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Tider…

Ungefärlig lästid: 3 minuter

Jag gillar inte tider...

Tänk att allt måste göras vid bestämda tider, är det inte arbetstider så är det mötestider, mattider (kallas även för lunch eller fikarast om man jobbar) tvättider eller läkartider.

Visst, det är helt naturligt att vid de tillfällen då två eller flera personer behöver träffas och utföra ett arbete tillsammans – då behöver man bestämma ett datum och en tidpunkt då man ska träffas. Ska man handla så behöver man ju också veta vilka tider affären har öppet osv…

Men i övrigt då?
När det gäller arbetstider så har jag aldrig förstått varför man från arbetsgivarens sida sätter arbetstiderna. I vissa fall förstår jag inte alls varför man har fasta arbetstider. 

Med ett visst förtroende mellan arbetsgivaren och den anställde bör det räcka att man bestämmer hur många timmar per vecka den anställde ska jobba, sedan bestämmer han själv vilka tider han utför arbetet.

Ett mer logiskt upplägg borde vara att man utgår ifrån att alla är olika och frågar den anställde: ”Vilka tider jobbar du bäst?” och sedan organiserar arbetet efter de tider personalen jobbar bäst. Många företag går att driva med personal som bara jobbar kvällar och nätter, men många skulle nog också välja att jobba kvar dagtid.

Men jag förstår samtidigt att mitt förslag inte fungerar inom alla områden. 

En vårdavdelning skulle t.ex inte fungera bra om alla sköterskor och läkare bara vill jobba nätter. Det finns många andra områden där mitt förslag inte heller fungerar OM alla väljer att jobba på kvälls- och natttider. 

Det är visserligen inom vården som dom (vad jag vet) har kommit längst med den här typen av schemaläggning, i Sandvikens Kommuns äldreomsorg heter systemet Timecare.

Du kanske tänker att alla skulle välja att jobba kvällar och nätter om man själv får bestämma sina arbetstider? Eftersom det är mycket bättre betalt på ”obekväm arbetstid”…

Jag skulle vilja gå så långt som att sätta individuell OB-tid. Den tid som är obekväm för mig behöver nödvändigtvis inte vara obekväm för min granne, chef eller morsa. Hela min ide går ju ut på att så många som möjligt ska jobba på tider dom själva känner är bekväma så i förlängningen kanske man kan slopa OB-tilläggen helt och istället lägga ut dom pengarna på alla timmar som jobbas.

 

 

Till sist:

Nej, jag har inte gjort någon studie eller undersökning, jag utgår bara från mig själv. Jag tror inte att jag är ensam om att vilja ha ett sånt system och skulle bli väldigt förvånad om det inte finns fler som tycker som jag.

 

Jag är en singer/songwriter och musikproducent från Storvik, en ort ca 4 mil väster om Gävle.

På den här sidan skriver jag om min musik och mina åsikter.

Etiketter:

Lämna ett svar