Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Angående Epidemic Sound…

Ungefärlig lästid: 2 minuter

En debatt har blossat upp på nätet angående att SVT har skrivit avtal med företaget Epidemic Sound, ett företag som köper in musik från musiker och låtskrivare och sedan säljer den vidare till främst mediaproduktioner, men även andra som behöver musik i sin verksamhet.

Epidemic Sound sysslar i första hand med bakgrundsmusik till TV-serier, filmer, reklam och liknande produktioner, det är alltså inget företag som ser till så mina låtar blir spelaed i P3, RixFM eller MixMegapol. Annat än då som bakgrundsmusik i en reklamspot eller kanske som en vinjett till ett radioprogram.

Vid anslutningen till Epidemic Sound kräver företaget att den musiker som ansluter sig inte är ansluten till Stim, Sami eller någon annan upphovsrättsorganisation eftersom hela grejen med Epidemic Sound är att musikern överlåter sina rättigheter till ES. Jag tycker att det är helt ok, en valmöjlighet för musiker som vill ha betalt för varje låt dom gör. Betalt för varje låt man skriver och spelar in får man knappast av Stim eller Skap, som låtskrivare eller artist får jag inte ens betalt för alla spelningar i radio eftersom mindre radiostationer inte har skyldighet att redovisa vilken musik som spelas. Däremot så har dom skyldighet att betala licenser för musiken. Radiostationerna sitter alltså och betalar för rätten att spela musik, men de låtskrivare och artister man spelar får inte ta del av de pengar som betalas ut.

I och med det så förstår jag de musiker som istället väljer att gå till företag som Epidemic Sound. Man vet att om företaget tar emot låten så får man några hundralappar, det finns ingen osäkerhet i om musikern nån gång kommer att få betalt för jobbet. Det enda problemet jag ser här ligger i hur flera av upphovsrättsorganisationernas anslutningsavtal ser ut. Skriver jag på ett anslutningsavtal med Stim idag så gäller avtalet alla mina låtar. Stim ger mig ingen möjlighet att välja ut några låtar som jag vill exkludera från avtalet och istället sälja rättigheterna till t.ex Epidemic Sound.

Jag skulle gärna sitta och spela in 30-sekunderslåtar och vinjetter på ledig tid och sedan sälja just de låtarna till Epidemic Sound, men på grund av Stims anslutningsavtal så kan jag inte göra det utan att det blir stora problem.

Jag vet att Epidemic Sound inte kan ge mig radiospelningar av mina poplåtar, däremot vill  jag ha en möjlighet att sälja reklammusik till Epidemic Sound som en bisyssla, trots att jag är ansluten till Stim.

Lämna ett svar