Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Nu kom beskedet…

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Media basunerade igår ut att ”Pirapartiet viker sig” och ”De drar ur pluggen från The Pirate Bay” och Rättighetsalliansens jusrist Sara Lindbäck säger till Expressen att:

– Att Pirate Bay har lämnat Sverige är så klart ett steg i rätt riktning och glädjande för alla rättighetshavare som skadas av deras verksamhet. Det betyder att det vi har gjort har haft en effekt för deras upplägg. Det visar att operatörerna i Sverige inte kan koppla upp olaglig verksamhet, säger hon.

Har jag förstått saken rätt så är det Expressen som hittar pudelns kärna när dom  redan i rubriken fastställer hur läget är, deras rubrik är ”Pirate Bay lämnar Sverige efter hot”. Ja, TPB lämnar Sverige efter hoten mot Piratpartiet och öppnar två nya anslutningar, en i Norge och en i Katalonien.

Det är naturligtvis ett steg i rätt riktning, säger juristen Sara Lindbäck.

Jag håller med Sara, att TPB får fler anslutningsmöjligheter är ett stort steg i rätt riktning men om det var det @RattsAlliansen ville så känns det som en omväg att först hota PP med domstolen…

Anna Troberg (PP) skriver i sitt pressmeddelande att hon nu kommer att rekommendera Piratpartiets styrelse att polisanmäla Rättighetsalliansen för olaga tvång. Jag tror inte att det är rätt väg att gå, jag tror inte ens att det är möjligt att se ”hotbrevet” som olaga tvång. Det västerländska civilrätssystemet fungerar ju (tyvärr) så att alla har rätt att dra alla inför domstol, sedan är det domstolen som avgör om ”stämningen” ska gå igenom eller inte.

Ser man däremot en polisanmälan som ytterligare ett steg i opinionsbildningen och tänker på den (eventuella) publiciteten så förstår jag Anna fullt ut,

Däremot så tycker jag att Piratpartiet på alla sätt ska visa upp de problem som uppstår när penningstarka industrier utan problem kan hota privatpersoner och mindre organisationer att lägga ner sin verksamhet, trots att ingen domstol har fastställt att verksamheten är illegal. I Sverige har vi sett det förr och i större skala, när Flashback fick hela Karlskrona Kommun efter sig och tvingades ligga nere i månader på grund av lögner från några politiker.

Där var det vänsterpolitiker som motarbetade yttrandefriheten, nu är det ytterst få vänsterpolitiker som vill hjälpa till med yttrandefriheten!

Lämna ett svar