Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Dags att bli pirat igen…

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Jag slutade aktivera mig i Piratpartiet för några år sedan. Till stor del av personliga skäl, men även eftersom jag då tyckte att mycket av det som Piratpartiet arbetade för och emot hade börjat förbättras.

Jag tyckte mig se att politiska partier som även delade mina åsikter i andra frågor började ta till sig av piratrörelsens idéer och att fler nedladdnings- och streamingtjänster (där även upphovsmännen hade en möjlighet att få betalt för sitt arbete) började komma.

Det var då, nu är det allvar igen, Piratpartiet har hotats av Rättighetsalliansen att dras inför domstol eftersom man hjälper The Pirate Bay. Exakt vad man hjälper TPB med har jag inte riktigt förstått, att TPB också har förändrats tekniskt under de senaste åren gör läget ganska förvirrande.

Jag anser fortfarande att TPB som tjänst är en legal tjänst på samma sätt som att Posten, DHL eller andra fraktfirmor är legala tjänster som aldrig skulle dras inför domstol när någon kund skickar droger, vapen eller andra illegala paket.

För mig personligen kvittar det vad som händer med The Pirate Bay, jag använder det inte speciellt ofta, varken som musiker eller som användare, och anser att det finns så bra streaming- och nedladdningstjänster idag så jag skulle klara mig bra utan TPB.  Men å andra sidan så vet jag att det fortfarande finns många kulturskapare ute i Sverige som inte vill, kan eller ibland får lägga upp sina verkpå Spotify eller YouTube. Jag ställer återigen frågan:” Hur ska jag distribuera nu?”, om TPB eventuellt stängs ner. Men å andra sidan, TPB är ett nätets fågel Fenix. Stängs det ner så dyker det alltid upp igen, på något sätt.

Jag är ingen jurist, inte heller nån dataexpert, jag är bara en simpel musiker men jag kommer att göra vad jag kan för att stödja Piratpartiet. Vad jag ska göra, det vet jag inte ännu, men jag får nog några idéer… =)

1 kommentar till “Dags att bli pirat igen…”

  1. Den stora skillnaden är väl att Posten inte kallar sig ”Drug Post”, syftar till och uppmuntrar till drogdistribution eller i dominerande omfattning används till drogdistribution.

Lämna ett svar