Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Lalehs Ledincover, ett plagiat?

Ungefärlig lästid: < 1 minut

Jag blev rätt så förvånad när jag öppnade Aftonbladets webbsida och såg rubriken: ”En riktig låtstöld”, tillsammans med en bild av Laleh från gårdagens premiär av ”Så mycket bättre”.

Min första tanke var naturligtvis: -”Jaha, hur 17 kan en cover vara annat än en låtstöld…”

Men det handlar om att delar av arrangemanget till Lalehs version av ”Just nu” liknar Giorgio Moroders ”Theme from Midnight Express”.

Och ja, det finns likheter. Ja, jag håller med om att Giorgio Moroder bör krediteras. Men det första jag tänkte på var George Michaels ”Careless Whisper”, vars intro påminner om de båda låtarna!

Och vem f-n orkar bry sig???

Det är synd att jag inte kontaktade kvällstidningarna när Bon Jovi släppte sin ”Two story town”, som har ett liknande intro som ”Heartland Café” som jag skrev några år före Bon Jovi släppte sin låt. Dom låtarna har exakt lika stor likhet som i den här storyn, det roliga är att mitt intro bygger på att jag spelade fel när jag skulle spela introt på en helt annan låt! Så den är också ett plagiat…

Men jag såg inga möjligheter att Bon Jovi hade hört min låt, så jag la inte ner nån energi alls på att försöka göra nåt åt det… Det kanske iallafall hade blivit en artikel i Aftonbladet!

Här är Laleh föresten, underbar version:
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=s50ab63vlZg[/tube]

 

1 kommentar till “Lalehs Ledincover, ett plagiat?”

  1. Alltså krediteras för vadå? Alltså Laleh är så ung, att hon knappast ens har hört Giorgio Moroders, Midnight express som kom någon gång på slutet av 70-talet. Det är inte tillräckligt likt för att kunna vara ett plagiat, däremot skulle man kanske säga inspirerad (om hon nu mot förmodan har hört låten) av stycket. Det är allt. Jag har hört Temat till den filmen massor av gånger, jag är lite av filmmusiknörd och har hört på massor olika filmmusikteman och reagerade inte ens. Bara det säger att den är långt ifrån likt. Så nej, detta är inte plagiat.

Lämna ett svar