Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Hur privatisering fungerar i verkligheten!

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Idag hörde jag ett radioinslag från Tankesmedjan på Sveriges Radio som gav mig inspiration till att skriva ett blogginlägg angående alla dessa privatiseringar.

Jag som är tekniknörd har länge sagt att den största delen av allt strul när det gäller internetanslutningar beror på att det är för många aktörer inblandade. En ADSL-kund idag har minst 5 olika delar inblandade i sin anslutning före han ser en anslutning på sin skärm och det kan ofta vara fler delar där alla har olika företag bakom…

1. Telefon-, stads- eller fastighetsnätet
2. Internetleverantören
3. Tillverkaren av ADSL-modemet
4. Tillverkaren av nätverkskortet i datorn
5. Operativsystemet

Jag har vid ett flertal tillfällen när det har uppstått problem med mina internetanslutningar hört internetleverantörens support skylla på både min hårdvara (ADSL-modem, Router och/eller nätverkskortet), ledningarna och operativsystemet. Alla skyller på nån annan och ingen tar på sig ansvaret för att det inte fungerar. Vid ett antal tillfällen har jag ringt och felanmält olika internetanslutningar och endast fått svaret att jag först ska kolla min utrustning och först efter några byten av ADSL-modem, routers och i ett fall till och med nätverkskort så har internetleverantören velat börja kolla var felet ligger.

Även om jag inte var speciellt gammal när privatiseringsvågen startade så kan jag inte tänka mig att det vara samma problem med telefoner, faxar och annan kommunikationsteknik på den tiden då Televerket skötte allt. Då fanns det speciell utrustning som var testad och godkänd för det svenska telenätet, det gick att koppla in annat men det var inte tillåtet. Var det nåt som inte fungerade, då kontaktade man Televerket som tog tag i saken utan att kunna skylla på nån annan. Dom kunde helt enkelt inte göra det, nätet var deras och utrustningen som kopplades in på nätet var från början godkänd av dom.

Även om jag tycker det är bra med dagens valfrihet så är det ibland så att jag längtar tillbaka till den tiden då det var ett företag som skötte all kommunikationsteknik, man visste helt enkelt vems fel det var om nånting inte funkade.

Hur kopplar jag då ihop det här med problemen med järnvägarna?
Det är ju samma sak där! Nu skyller tågbolagen på Banverket som i sin tur skyller på politikerna.

Man kan undra om privatisering verkligen är så mycket bättre än det statliga, nu har vi en enorm valfrihet men förlorar på det när det blir problem, genom att alla skyller på alla och ingen tar sitt ansvar.

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , och

Etiketter:

Lämna ett svar