Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Nytt tänkande i media?

Ungefärlig lästid: < 1 minut

Läser på dn.se att regeringen inför förhandsgranskning av nya programtjänster i SVT, SR och UR.

-”Public service-bolagen ska inte syssla med sådana program och medietjänster som, enligt regeringen, förstör marknaden för de kommersiella kanalerna. När SVT har en ny programidé ska den anmälas till regeringen som låter tjänstemännen på den nya Myndigheten för radio och tv godkänna eller underkänna.”

Vidare säger SR’s VD Mats Svegfors till dn.se att: – ”Radio- och tv-myndigheten ska skicka ut vår verksamhetsidé på remiss till de kommersiella aktörerna på marknaden innan vi kan lansera tjänsten. Det kommer att dröja tre fyra månader innan vi får ett beslut. Under den tiden kan kommersiella aktörer rakt av ta vår idé och genomföra den. Det är förödande för en organsation som bygger på kreativitet, säger Mats Svegfors.”

De här tycker jag låter mycket bra, de statliga radio- och TV-kanalerna ska inte syssla med verksamhet som de kommersiella kanalerna lika gärna kan syssla med. lekprogram som Så ska det låta, Stjärnorna på slottet eller Robinsson kan de kommersiella kanalerna syssla med.

Pengarna från TV-licensen ska användas till att göra program som är för smala för de kommersiella kanalerna, vill en kommersiell kanal sända ett program som SVT eller SR planerar att sända så betyder det att det finns ett kommersiellt intresse i att sända det och då kan staten släppa programmet till de kommersiella aktörerna.

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , och

2 kommentarer till “Nytt tänkande i media?”

 1. Nej, nej, nej!
  Det är möjligt att det kan finnas sådan underliggande tanke hos någon. Regeringens beslut leder dock till ett stoppande av all utveckling av public service. Om ngt godkänns av den nya ”censuren” så kommer godbitarna tas av kommersiella konkurrenter. Man kan tycka vad man vill, och det gör man, om en del av dagens utbud, men censur i form av förhandsgranskning hör inte hemma i ett öppet samhälle! Reglerna kan användas godtyckligt av nya regeringar och deras drängar. Eftersom demokratin gradvis urholkas är det en reell risk.
  Självfallet ska public service hålla en hög nivå på allt de gör, men det betyder inte att de ínte ska få göra program för en bredare publik. Tvärtom bör i uppdraget ligga, med medföljande resurser, att ge god kvalitet till en bred publik. Vilket ska ske utan att behöva snegla åt annonsinkomster.
  Det uppnår regeringen inte genom att införa censurliknande regler och myndigheter. Sådant leder tvärtom till ett odemokratiskt samhälle.

 2. Instämmer med Lars Erick här ovan. Det här var ett riktigt ruggigt förslag (är det genomkuppat redan?).

  ALLTING kan hävdas ”konkurrera med marknaden”. Se bara på upphovsrättsindustrin i relation till demokratin. Eller varför inte FOX News på marknaden för ”nyheter”.

  Kommer spontant att tänka på SVT-satsningen Veckans Brott. Vet inte hur många decennier TV3:s Efterlyst visats men det räcker att titta på ett avsnitt så har man sett mer än nog eller i varje fall fattat konceptet. Konkurrenten Veckans Brott är däremot grymt informativt och kvalitetshöjande. Man lyckas även med konststycket att göra det både utbildande och underhållande då man, till skillnad från Efterlystfolket, insett att behållningen var beroende av Leif GW Persson och inte spektakulära brott och flashig våldsromantik.

Lämna ett svar