Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Ett stort grattis!

Ungefärlig lästid: < 1 minut

Jag brukar inte ofta blogga om annat än min musik, men den här gången kan jag bara inte låta bli!

Jag vill bara gratulera svenska medier som idag har lyckats skänka bort gratis reklamplats till ett spionprogram!

Dumheten visar inga gränser när både Aftonbladet, Expressen, TV4 och övriga medier blåser upp nyheten om Firefoxpluginet som hackar sociala medier, när man dessutom meddelar sina tittare att det är otroligt enkelt att använda det och att i princip vem som helst kan använda det så slår det över totalt.

Säkerhetsexperter talar om att det kommer att bli kaos, frågan jag ställer mig är varför massmedia publicerar det???

I det här fallet så talar vi om samma problem som i fallet med Arbogabilderna på The Pirate Bay. Om inte massmedia då hade annonserat ut bilderna (dvs, skrivit om att dom fanns), då hade inte alls lika många vetat om det och betydligt färre hade laddat ner dom!

Nu har vi samma problem igen, om ingen hade skrivit om ”problemet” så hade väldigt få vetat om att pluginet fanns och det hade varit i princip obefintligt.

Naturligtvis kommer många att installera det och använda det, men frågan är om inte massmedia bär det största ansvaret för att det blev så…

3 kommentarer till “Ett stort grattis!”

  1. Är det inte lite som äpplen och päron att jämföra med Arbogabilderna? Vem vann på att de laddades ner? Däremot kanske många vinner på en mediastorm om osäkra uppkopplingar, t.ex. genom att sajter som Facebook tvingas göra säker inloggning till standard istället för nåt som användaren får ordna med på egen hand. Dessutom gav väl knappast ”security through obscurity” något reellt skydd mot attack som den här, som redan innan var såpass enkel och välkänd?

  2. Nu handlade inte någon av artiklarna speciellt mycket om Facebooks dåliga säkerhet, det handlade till största delen om att det finns en enkel plugin till Facebook som svensson kan använda för att hacka Facebookkonton.

    Hade artikeln kretsat kring att man hittat ett säkerhetshål i Facebook och andra sociala medier så hade jag inte reagerat negativt, nu var det inte riktigt så.

Lämna ett svar