Hoppa till innehåll

Angående Copyswede’s idéer…

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Copyswede är i ropet igen och diskuterar privatkopieringsersättningen, även kallad kassettavgiften! Den här gången är det hårddiskar och mobiltelefoner som ska beläggas med straffskatter eftersom man kan använda dom till att lagra upphovsrättsskyddade verk. Tanken är då att upphovsmännen ska få betalt när musiklyssnare också köper hårddiskar och mobiltelefoner, idag finns det bara straffskatt på CD-R, CD-RW och mp3-spelare.

Tanken är egentligen inte fel, om det inte vore för att dagens lagringsmedia används till så otroligt mycket mer än att kopiera musik, film och andra upphovsrättsskyddade verk.

Idag kan yrkesutövande användare (proffesionella användare, som Copyswede själva kallar det) ansöka om dispens och därmed slippa avgiften, problemet där är att det finns så otroligt många amatörer och semiproffesionella användare som idag har problem att få dispensen.

En idé för att försöka få Copyswede att se allvaret i deras idéer skulle kunna vara att också alla kulturskapare som inte är ”proffesionella” ansöker om dispens. Skillnaden mellan hobbyverksamhet och enskild firma är enligt Skatteverkets tankesätt hårfin inom kulturområdet, så jag tror att det skulle kunna skapa en större diskussion än den vi har idag.

För den som vill ansöka om dispensen så finns ansökningsblanketten här!

Tyvärr så kan jag själv inte vara med i mitt lilla ”upprop”, jag har en enskild firma registrerad och är därmed berättigad till dispensen enligt dagens regler. Så otroligt lite behövs för att få dispensen (det räcker att registrera en enskild firma eller ideell förening och förklara för Copyswede varför man ska få dispens, den är intesvår att få med en bra motivering) men att starta en enskild firma eller förening är inte det jag rekommenderar till den kulturskapare som bara vill slippa straffskatter. Då känns det som en bättre idé att vi visar att det finns många om använder lagringsmedia till annat än att lagra upphovsrättsskyddat material och kanske får en ändring i dagens regler.

Läs även andra bloggares åsikter om , och .

Andra bloggar om samma ämne: Opassande, Anna Troberg och Futuriteter.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: