Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Filmfolket frågar – Jag svarar

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Inspirerad av Anna Troberg och Rick Falkvinge tar jag också tillfället i akt och svarar på Filmfolkets frågor:

1. Vilken är den bästa film du någonsin sett?
Oj, det finns många! En favorit är Matrix, en film som jag har sett så många gånger så jag kan inte räkna gångerna. Andra favoriter är i princip allt som Jim Carrey gör och svenska polisfilmer. Ni vet, Beck, Wallander, Irene Huss och liknande filmer.lk

2. Hur brukar du oftast se på film, har du exempelvis testat någon av alla de svenska legala alternativ som nu finns för att se långfilm och tv direkt över internet?
Två frågor i en, jag svarar på den första först och den andra sedan.
Jag brukar se på film vid TV’n, med en skiva i DVD-spelaren eller streamat från min mediaserver. I det senare alternativet använder jag en Xbox 360 som mediaspelare.
Svaret på den andra frågan är ja, men det är några år sedan. Idag har jag ingen möjlighet att använda de legala alternativen eftersom jag bor i ett område som saknar så bra internetanslutning så jag kan streama film över nätet. Jag har bara 2 Mbit och anslutningen är bitvis ganska instabil, så jag måste ladda ner filmen till min filserver för att kunna se den. Hittills har jag inte hittat någon legal tjänst som tillåter att jag laddar ner filmen till en dator och ser den på en annan, som blir fallet när jag laddar ner filmen på min kontorsdator eller laptop, flyttar filen till filservern där jag också lagrar den och sedan ser på den genom Xboxen.

3. Tycker du att film- och tv-skapare ska ha rätt att ta betalt för sitt arbete även på Internet?
Naturligtvis ska dom ha rätt att göra det, under förutsättning att någon vill betala! Vill ingen betala, då är det svårt att tjäna pengar på sin verksamhet.

4. Hur tycker du att man ska minska konkurrenstrycket från den illegala piratmarknaden för de legala svenska aktörerna som distribuerar film och tv direkt över nätet?
Det finns bara en metod för att minska det konkurrenstrycket. Skapa tjänster som fungerar lika bra eller bättre än de ”illegala”.

5. I många europeiska länder har internetoperatörerna ett ansvar för att motverka illegal fildelning. Tycker du vi ska ha samma regler i Sverige?
Jag har dålig koll på de lagar Posten följer, men jag tycker att internetoperatörerna ska gå under samma lagar som Posten (och andra liknande företag). Dvs, har Posten ett ansvar för att motverka att illegalt gods skickas i paket och brev, då bör även internetoperatörerna ha det. Nu tror jag inte att så är fallet…

Etiketter:

1 kommentar till “Filmfolket frågar – Jag svarar”

  1. Pingback: Filmfolket frågar – Calandrella (PP) svarar: « Calandrellas blogg

Lämna ett svar