Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Rädda radion?

Ungefärlig lästid: < 1 minut

Igår morse tog alla kommersiella radiostationer ett uppehåll på en timme, för att protestera mot sin höga koncessionsavgifter. Jag tänkte inte skriva nåt om det här egentligen, men jag börjar bli så irriterad över deras sätt att undanhålla fakta, så jag kan inte låta bli.

RAB lägger fram att de kommersiella radiostationerna tvingas betala höga avgifter för sitt sändningstillstånd, men berättar aldrig att det är de själva som har bjudit så mycket för sändningstillståndet.

1993 auktionerades det ut sändningstillstånd i alla större svenska kommuner, startbudet var 20 000 kronor per år men radiostationerna pressade upp buden så dom idag betalar över en miljon kronor för de flesta av tillstånden och över tre miljoner för de dyraste.

Att man nu går ut och klagar över ett bud som man själv har lagt, det tycker jag bara är löjligt.

Idag går radostationerna ut och påstår att  ”Redan nästa år kan flera kommersiella radiokanaler tystna.”, trots att man har möjlighet att lämna tillbaka sitt tillstånd och sedan få tillbaka det för 40 000 kronor per år. Kraven för de nya tillstånden är högre, bl.a måste stationen sända minst 3 timmar lokalt mellan 06 – 21,  men radioformen heter faktiskt privat lokalradio.

Nej, lägg ner er riksradio, lämna tillbaka tillstånden, sök nytt tillstånd och sedan har ni sänkt koncessionsavgiften.

Klarar ni inte att göra lokalradio så lämna tillbaka tillstånden och låt folk som kan göra lokalradio ta över!

Edit: Enligt en kommentar så har tydligen Mix Megapol pratat om budgivningen 1993, men jag undrar fortfarande varför det inte finns någon information om den i någon av de officiella kanaler kampanjen använder. RAB’s sida finns länkad från alla radiostationer som använder den, men det är samma text överallt.

Etiketter:

6 kommentarer till “Rädda radion?”

 1. hej, Jag vet att dom har nämnt i radion att dom har gjort den budgivining som du skriver i bloggen att dom inte har gjort. Men dom sa också att reklam radiostationerna konkurerar inte på samma vilkor som andra media t.ex webradio som inte betalar någon avgift för att sända. Sen för det andra dom som höll på med budgivningen 93 dom är väl ändå inte vd för deras radio stationer ännu.

  Tycker du ska ta reda på information innan du ytrar dig.

 2. Om dom har nämnt det i radion en gång eller inte, det bryr mig inte ett dugg. Det är vad dom skriver i deras Facebookgrupp och på andra ställen som jag hänvisar till och som de flesta ser.

  Du är föresten den första som säger att du vet om budgivningen, så det är nog inte många som vet om det.

  Sedan för det andra så handlar det inte om vem som är VD, ett företag är ett företag oavsett vem som är VD. SBS och MTG var med redan 1993 och la bud på de flesta av sina frekvenser, oavsett vilket så tycker jag det är fel att man inte skriver sanningen. Även om det var andra som la buden så är tolkas kampanjen för de flesta som att regeringen har satt priset och tvingar stationerna att betala. Mer fel kan det inte bli.

 3. Jag vet om budgivningen det sa dom på mix megapol, jag kör lastbil lyssnar på reklam radio 12 timmar om dagen.
  sen får du ju räkna med att allt förändras hela tiden. Man kan inte räkna med att en radio station har samma utgifter sen 93. Jag anser att regeraringen inte behöver suga ur pengarna ur svenska folket mer än vad dom redan gör

 4. Du är ändå ensam om att kommentera uppgiften om auktionerna, jag har skrivit om det i Facebookgruppen men inte fått några motkommentarer och du är den ende som kommenterar här. Därför räknar jag med att väldigt få vet om auktionerna, trots att Mix Megapol har pratat om det.

  Att regeringen inte behöver suga ut pengarna ur svenska folket, det säger emot sig själv. Regeringen är vald av folket och representerar folket. Alltså suger folket ut pengar ur storföretagen och det ser jag inget som helst fel i.

  Sedan hör det till saken att jag är säker på att det här är ett spel för gallerierna. Det enda resultatet vi ser efter koncessionsavgifterna är borta kommer vara att mediabolagen går med mer vinst. Fler radiostationer är omöjligt, det finns inga fler tillstånd att få (tro mig, jag har försökt få ett) före digitalradion kommer. Och som det ser ut nu kommer den ha betydligt lägre avgifter, 30 000 per år var den senaste siffran jag hörde.

 5. Pingback: Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

Lämna ett svar