Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Pirate Bay’s logga kapad…

Ungefärlig lästid: < 1 minut

”Long time, no seen” eller hur brukar man säga?

Ska försöka ändra på det nu och skriva mer, nu har tydligen The Pirate Bays logga registrerats hos Patent- och registreringsverket av ett företag med namnet Sandryds Handel, som ska använda loggan till en USB-hårddisk.

Två frågor:

1. Hur kunde detta hända?
Jag menar, PRV bör veta om att namnet The Pirate Bay redan idag är välkänt som en distributionsväg för media och att deras logotype är lika känd. Att man då godkänner att ett företag registrerar logotypen, det känns ganska konstigt.

2. Varför har inte The Pirate Bay själva eller upphovsmannen till loggan registrerat den tidigare?
Svaret till den frågan finns visserligen i Aftonbladets artikel, ”Personen som har designat loggan har avsagt sig upphovsrätten till den.”, men jag tycker det låter som en efterhandskonstruktion eller okunskap. Jag gissar på det första alternativet, många av killarna bakom Piratbyrån och The Pirate Bay bör vara så kunniga inom upphovsrätt så de vet det jag skriver i nästa mening. Det är fullt möjligt att registrera en logotype men sedan tillåta att alla använder den fritt eller inom de ramar upphovsmannen själv bestämmer, att göra så är möjligt inom all upphovsrätt, så jag undrar varför man inte gjorde så.

Då hade Sandryds Handel och alla andra som ville använda loggan kunnat använda den, TPB hade kunnat stoppa dom om dom ansåg att den används felaktigt men nu kan Sandryds Handel bestämma att ingen annan FÅR använda den.

Känns det verkligen rätt att man har skänkt bort den möjligheten eftersom man har ”avsagt sig upphovsrätten till den”?

Etiketter:

4 kommentarer till “Pirate Bay’s logga kapad…”

  1. Personerna bakom TPB (och piratbyrån) är ju emot hela patent- och immaterialrättssystemet. Och då vill man inte betala för att stötta det.

    Dessutom säger svensk lag att man inte behöver registrera ett inarbetat varumärke.

  2. Pingback: Pirate Bay-loggan går från att vara allas egendom till att bli privat egendom « Utsikt från höjden

Lämna ett svar