Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Musikerförbundets medlemstidning om Piratpartiet

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Idag fick jag tidningen Musikern i brevlådan. Musikern är Svenska Musikerförbundets medlemstidning och på sidan 3 hittade jag en ledare skriven av Svenska Musikerförbundets ordförande Jan Granvik. I ledaren skriver Jan om Piratpartiet, bl.a om framgångarna i EU-valet men även om principprogrammet. Jag kunde inte låta bli att skriva ett mail till Jan och kommentera en del av det han skrev.

Tidningen finns ännu inte på nätet men jag stoppar in en länk direkt när dom har publicerat den. Här är mitt mail:

Hej Jan!

Jag fick det senaste numret av Musikern idag och har några kommentarer angående det du skrev i din ledare.

Var har du fått veta att Piratpartiet vill att ”avlyssning i samband med utredningar av allvarlig brottslighet” skall förbjudas?
Jag tycker det låter väldigt konstigt, jag har varit medlem i Piratpartiet i snart ett år men jag har aldrig någonsin hört eller läst det. Det jag har hört och läst är raka motsatsen, endast polisen ska få använda sig av avlyssning och då i samband med utredningar av allvarlig brottslighet.

Kan du ge mig en källa till det uttalandet så är jag mycket tacksam.

Sedan undrar jag hur du så säkert kan skriva att ”Vilken musiker som helst inser att detta är ett allvarligt hot mot dennes yrkesverksamhet”. Jag och många andra musiker ser det inte som ett hot mot vår yrkesverksamhet, vissa av oss är medlemmar i Piratpartiet medan vissa har valt att inte engagera sig politiskt men stödjer ändå partiets åsikter.

Jag upplever att du skapar ett vi-mot-dom-tänkande med din ledare, ett tänkande som inte behöver finnas. Som jag skrev tidigare så finns det många musiker som stödjer PP’s åsikter och när du då skriver att ”Vilken musiker som helst inser att…” så tolkar jag det som att du räknar oss som inte ”inser” det som korkade.

Du är ordförande för Svenska Musikerförbundet och då hoppas jag att det ligger i ditt intresse att förbundet får fler medlemmar och absolut inte tappar medlemmar, men jag är rädd för att förbundets syn på Piratpartiet (kanske hela piratrörelsen) kan få precis motsatt effekt och att många tvekar att bli medlem i Svenska Musikerförbundet eller avslutar sina medlemskap. Jag själv har länge varit tveksam att stanna kvar som medlem, men då jag fortfarande ser större fördelar att vara medlem än att inte vara det så stannar jag kvar.

Till sist: Hur kan du se Piratpartiet som en fiende?
När det gäller området musik så arbetar piratrörelsen väldigt mycket med att hjälpa musiker att tjäna mer pengar, jag har själv efter tips från piratrörelsen tjänat mer på donationer och spelningar bokade efter nedladdningar på The Pirate Bay än vad jag någonsin har fått från musikerorganisationerna. Jag har varit Stimansluten i 17 år och redan efter ett halvår som ”piratartist” har jag tjänat mer pengar på donationer till mitt Paypalkonto än vad jag har tjänat under alla år som Stimansluten.

hälsningar
Johan Bakke

Etiketter:

7 kommentarer till “Musikerförbundets medlemstidning om Piratpartiet”

 1. Jag tycker det var ett bra brev.

  Önskar att du bad dem publicera det som svar i tidningen också, så att alla som läst ledaren får möjlighet att läsa det också.

 2. Jättebra! Kommer du publicera hans svar på bloggen sen när/om han skriver tillbaka? Skulle vara intressant att läsa. 🙂

 3. Härligt!

  Jag ser fram emot att höra hur de svarar dig.
  Håll oss uppdaterade.

  Vänligen
  Isaksson

 4. Mmm, jag ska fråga om jag får publicera svaret – om jag nu får något svar. Iofs, Svenska Musikerförbundet brukar svara. Det gjorde dom iallafall sist jag blev arg över en artikel i deras tidning, då handlade det om fildelningen.

 5. Äntligen någon som tar upp detta!
  Jag har läst samtliga nummer av Musikern -08 på folkis och de är riktigt dåliga på att argumentera mot fildelning. Juristen Per Herrey är en riktig hycklare i sina artiklar. Han hetsar, kommer med falska argument om stöld (om någon borde veta hur fel detta är så är det ju han) och framför allt dessa generaliserande uttalanden (vill inte betala, musiker lider, skivbolagen går under pga. fildelning, vi är brottslingar bla, bla). Man är även duktig på att blanda ihop kommersiell och ideell fildelning. Det enda jag kan se i dessa artiklar är att det är skolade retoriker som ligger bakom.

  För en som läst retorik är det dock lätt att genomskåda. Det är så falskt. Missförstå mig inte, jag vill inte på något sätt nedvärdera medarbetarna på Musikerförbundet. Men jag hade förväntat mig att en organisation med ytterst insatta medarbetare och flera jurister skulle kunna föra en seriösare debatt i frågan än vad man finner på diverse bloggar (inte din förstås) och kommentarer på tidningsartiklar på nätet.

  Jag tycker att du ska sätta press på Jan Granvik om du inte får svar och nöj dig inte med något som inte ligger på en högre nivå än det du (tyvärr) hittar i Musikern. Du som medlem har rätt att få ett sakligt, konstruktivt och välmotiverat svar i frågan!

  Sist, men inte minst: Utmärkt skrivet! Det är precis det vi behöver, nytänkande musiker som har lyckats (kanske tom. bättre än förr) tack vare oss, som är en del av oss och dessutom har en ovärderlig insiderkoll. Det kan inte nog betonas hur berikande detta är för PP och hur mycket det hjälper oss på vägen mot kunskapssamhället om flera gör som du. Med detta brev ställer du honom mot väggen. Jag kan bara haka på det du skriver, jag som musiker hade aldrig gått med sålänge de inte åtmisntonde vässar sina argument och kör med lite mindre retorik och mer substans. Jag har avslutat mina musikstudier på folkis (där jag läste Musikern och dessa artiklar för första gången), men även om jag hade fortsatt på musikhögskolan hade det inte kommit på tal att gå med.
  Det är riktigt härligt att läsa detta!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: