Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Inspelning av trummor

Ungefärlig lästid: 2 minuter

De senaste två dagarna har jag jobbat med inspelning av trummor, nånting som jag faktiskt aldrig har gjort på ett mer seriöst sätt.

Visst, det monterades upp 2 – 3 mickar och vi spelade in trummor redan för 10 – 12 år sedan men resultatet blev långt ifrån så bra som det blir nu. Samtidigt börjar jag ställa mig frågan: Varför ska man hålla på och spela in riktiga trummor 2009?

Trummor är ett sånt instrument som faktiskt tar tid och kostar en del pengar att spela in, speciellt om man sysslar med pop/rock eller tyngre musikstilar. Först behövs det ett ljudkort med minst 8 ingångar, sedan behövs det minst lika många mickar och sist men inte minst så tar det ganska lång tid att sätta upp mikrofoner och ställa in bra ljud. Jag tror att vi iallafall jobbade 4 timmar med det igår, före vi kunde spela in första sekunden. Samtidigt finns det datoriserade trummor som låter minst lika bra men som inte alls tar samma tid att använda.

Jag har tänkt plocka in en trumslagare till mitt planerade album, men efter de här två dagarna börjar jag bli skeptisk. Det är ingen större skillnad mellan de inspelningar vi har gjort nu och vad som kan presteras med DFH Superior 2.0, EZ Drummer eller Addictive Drums, snarare så känns det bättre att använda sånt eftersom trummorna kan förändras genom hela inspelningsprocessen. Vid en traditionell truminspelning så är det svårt att i efterhand förändra hur trummorna spelas, trummorna blir som dom är när trumslagaren spelar in dom. Med plugins som sköter trumspelandet går det att förändra trummorna fullständigt, en låt kan ha heavy metal-trummor en dag och vispspelade jazztrummor dagen efter. Det skulle vara omöjligt med en inspelning av riktiga trummor.

Jag har ett behov av att kunna förändra hur instrumenten spelar, under hela inspelningsprocessen, och då passar det arbetssättet mig utmärkt – speciellt eftersom det inte blir någon förlust i ljudkvalitet eller i spelkänsla jämfört med inspelning av riktiga trummor.

Etiketter:

2 kommentarer till “Inspelning av trummor”

  1. Hehe, ta det inte så hårt och tänk på att jag skrev bara om trummor i studio. Live behövs ni trumslagare fortfarande mer än de flesta andra musiker, men för soloartister och producenter som gör plattor är nog självspelande trumpluggar ett precis lika bra alternativ som en äkta trumslagare.

    Triggning är bra, till den här inspelningen har vi triggat baskaggarna (ja, det är dubbelkaggemusik) och virveln men visst kan man trigga hela trumsetet om man vill. Det låter bara så dumt i studion att höra en totaldämpad cymbal eller hi-hat! =)

Lämna ett svar