Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Parodi på Bryssel som mål!

Ungefärlig lästid: < 1 minut

Nu har jag fått veta att Jens Ganman, en musiker i Jämtland, har gjort en parodi på Bryssel som mål.

Jag tycker det är kul med parodier och remixer, och har egentligen inga problem med att andra musiker vill förändra mina låtar men att Jens samtidigt påstår att han har Stimanmält låten som sin egen tycker jag inte är lika kul.

Jag anser att den ideella och ekonomiska rätten ska följas, speciellt när det gäller att registrera låtarna hos Stim och andra upphovsrättsorganisationer. Att man remixar eller gör parodier på mina låtar, det har jag ingenting emot. Att man samtidigt anser att man trots bara små ändringar har rättigheterna till den nya versionen, det gör mig sur.

Jag har aldrig tänkt registrera låten hos Stim, men nu känner jag mig tvingad att ändå göra det, för sakens skull. Tack för det Jens!

Uppdatering: När jag läser texten så ser jag att det ser ut som att jag skickar ut ett påstående utan grund. Jag fick veta att Jens har registrerat låten hos Stim efter ett samtal med en reporter på SR Jämtland, som tydligen ska ha honom i studion på fredag morgon och även spela låten. Jag har nu mailat Jens och upplyst honom om problematiken i det här, en uppdatering kommer när jag får ett svar.

5 kommentarer till “Parodi på Bryssel som mål!”

 1. Jaha, vad är grejen menar du?

  Du vill alltså ha betalt för låten. Eller; om någon annan ska ha betalt för den, så ska du också ha betalt för den? Betalt ska du ha i vilket fall? Fast inte om man bara lyssnar på den? Eller? Om man ’snor’ saker från låten, vilket man helt fritt kan göra utan upphovsrätsskydd, då vill du ha betalt?

  Du vill alltså åt upphovsrättspengar genom STIM?

  Det känns inte riktigt som att du brinner för din ideologi som Piratpartist.

  Det rimmar illa att vara girig upphovsmakare och medlem i Piratpartiet.

  Jag bjuder på ett rim till din nästa låt: ”Piratpartist, javisst?”

  /Lars

 2. Nej, jag vill inte ha betalt för låten och det är betydligt mer komplicerat än att jag vill ha betalt. Jag vill inte att någon ska behöva betala för låten, vilket alla måste göra om den Stimregistreras och jag vill definitivt inte tvingas betala Stimavgift till någon annan för att jag har mina egna låtar på min blogg. I praktiken kan det här innebära att jag får en faktura från Stim där jag måste betala avgift till någon annan för att jag har låtar som jag har skrivit på min egen blogg. När någon annan Stimregistrerar låten så har ju den personen de ekonomiska rättigheterna och kan alltså kräva betalning för låten om jag inte lägger in en protest hos Stim, där jag samtidigt måste berätta att det är jag som har skrivit låten.

  Piratpartiets förslag är att den ekonomiska skyddstiden ska sänkas till 5 år och det stödjer jag fullt ut. Det har bara gått 1 månad sedan jag släppte låten, enligt Piratpartiets ideologi så har jag 4 år och 11 månader kvar på min ekonomiska skyddstid.

 3. Ska bli intressant att se hur historien utvecklar sig. Om det du skriver säger, och Stim står fast vid sin tidigare praxis, borde det leda till att denne Jens Ganman blir polisanmäld och dömd (för bedrägeri eller liknande). För övrigt är det väl inget konstigt alls att även en upphovsrättskritiker stimmar låtar. De tar ju betalt i vilket fall.
  Ser fram emot att läsa kommande rapporter om vad som sker!

 4. Vilket underbart initiativ av det nya piratpartiet! Hoppas Jens blir miljonär på låten!

Lämna ett svar