Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Min reflektion över vad som har hänt…

Ungefärlig lästid: 3 minuter

Jag vet inte hur många som känner till det, men min piratlåt ”Bryssel som mål” har vållat en del debatt i piratrörelsen.

Debatten har till största delen handlat om huruvida det är rätt eller fel att Piratpartiet har en officiell låt.

Men jag tycker inte att Piratpartiet har valt en officiell låt, det enda partiet har gjort är att tipsa sidans besökare om en låt dom tycker är bra. Det gör många organisationer med musik, filmer eller böcker som dom vill stödja, utan att det för den sakens skull blir nåt officiellt av det.

När det gäller kritiken mot låten så har jag fått höra att den liknar Ultima Thule och Vit Makt-musik, det förvånar mig väldigt mycket. Jag har inte lyssnat mycket på Ultima Thule och ser dom som en pinsam parentes i svensk musikhistoria, men vad jag minns av dom så liknade dom inte Gessle eller Gyllene Tider, nånting som jag alltid får höra att min musik gör. Det är inget som stör mig, men jag trodde aldrig att Ultima Thule sysslar med svensk trallpop a’la Gyllene Tider eller Jimmy Jansson.

Om texten liknar Ultima Thule så är det en slump och Rasmus Fleischer visar med sitt blogginlägg att han är betydligt mer insatt i UT’s texter än vad jag är. Jag har lyssnat på dom så lite så jag tänkte inte alls på att det fanns någon sådan koppling när jag skrev texten!

Vidare så har jag kritiserats för att texten är våldsam, detta har jag både läst i blogginlägg och fått läsa i ett mail, jag vill inte outa någon så jag avstår från att berätta vem som skrev det via mail.

Kommentaren till det blir:
Alla texter kan tolkas som våldsamma om lyssnaren tolkar dom så. Jag har aldrig tolkat politiska slagord som någon uppmaning till våld, det gör jag först om texten uppmanar till våld och det finns inte ett ord i min text som direkt uppmanar till våld.

Textraderna ”Ni ska se vad vi tål” och ”Tillsammans ska vi tåga som en enad front” har tolkats som att jag uppmanar till våld, något som jag tycker är så löjligt så jag väljer att inte kommentera det. Istället får ni en förklaring till hur jag menar.

”Ni ska se vad vi tål” – Med den textraden menar jag att Piratpartiet står enade och att vi står emot allt skitsnack som upphovsrättsindustrin och andra politiska partier kastar på oss. Jag är säker på att vi kommer att tåla det och ge svar på tal, även i EU-parlamentet.

”Tillsammans ska vi tåga som en enad front” – Står inte Piratpartiet enade i kampen mot upphovsrättsindustrin och många av de övriga partierna?

När det gäller texter så kan alla texter tolkas som man vill tolka dom, det mest kända exemplet är nog när Roges Pontare sjöng ”Aldrig sviker jag mitt land” i en text som handlade om samekulturen och några svenskar såg det som en koppling till Sverigedemokraterna och liknande organisationer.

Sedan har jag fått en del kritik när det gäller musiken också, speciellt att den är för lättsam. Musiksmak är en väldigt subjektiv sak, det här är den musik jag skriver (lyssna på mina andra låtar så hör ni att det är inte stor skillnad) även om jag gjorde den här ännu lättare än vad jag brukar göra. 3-ackordslåtar är inte riktigt min grej, men i det här fallet så tyckte jag att det bara var bra om alla som kan spela gitarr kunde spela låten.

Med det har jag berättat min syn på den saken, skriv gärna en kommentar om du tycker något!

Edit: Kort efter jag skrev inlägget fick jag ett mail från mitt webhotell. Jag har överskridit min trafikmängd (20 Gb) den här månaden och måste uppgradera mitt konto!

Etiketter:

21 kommentarer till “Min reflektion över vad som har hänt…”

 1. Jag tycker det är bra med debatt. Det tvingar en att reflektera. Men det är också lätt att det blir snedvridet, att man tappar fokus.

  Svängig treackordsrock kan lika gärna vara Ebba Grön som Ultima Thule.. eller vilken nittiotalstrallpunk som helst.

  Det är intressanta reflektioner från alla håll, men ingenting som ska skapa oenighet eller splittra oss. Ingen har gjort något fel. Och jag tycker låten är söt! 😀

  Piratpartiet har förvisso smutskastats, men det blir rätt långsökt att förknippa det med våld. Att det är potentiellt möjligt att tolka texterna ”våldsamt” känns inte så farligt direkt. Det är en kampsång!

  Håll fanan högt!
  Och fortsätt debatten. Den är viktig.

 2. Pingback: Piratversion av en psalm och en julsång « Calandrellas blogg

 3. Du ska inte behöva förklara någonting.

  Du har gjort en bra grej och det ska du ha credd för, sen har folk olika smak och man kan lägga olika värderingar i allting och skit i det.

  Kör på bara!

 4. Jag tycker du har gjort en kanonlåt, men vi är fyrtiotusen och det är klart att alla inte älskar den. När det gäller felaktiga tolkningar så är det som med dikttolkning – när man vet att en tolkning är fel, så säger den mycket om tolkaren.

 5. Jag tycker låten är grymt bra, tycker du låter lite som Per Gessle!;) Jag tror jag lyssnat på låten minst 10 gånger sen jag upptäckte den förut idag.

  Ser fram emot fler låtan från dig! 🙂

 6. Fortfarande alldeles våldsamt jättebra låt som snurrar för fullt här hemma! Trallvänligheten leder till att min dotter dansar så fort låten går igång (ligger som ringsignal på mobilen också)

 7. Tack för alla kommentarer!

  Momo och Rick: Det är klart som 17 att alla inte kan vara nöjd med alla beslut i en organisation med 40 000 medlemmar, så jag håller fullständigt med er. Jag ville bara berätta min syn på saken!

 8. Tjena

  Det verkar som om ”Med Bryssel som mål” kommer bli en mycket viktig låt för PP; den har ju utlöst en principiell debatt.

  Hittills har alla inlägg i debatten varit till största delen respektfulla och sakliga, därför tror jag att den kommer göra stor nytta.
  /DanceK

 9. Johan: jag har inte alls valt att låta bli att publicera din förklaring – jag har varit bortrest under helgen och har inte haft möjlighet att göra det. Jag skulle uppskatta om du tog bort skrivningen om min underlåtenhet i ditt inlägg. Dessutom finns det nu en kommentar till din förklaring i mitt originalinlägg.

 10. Pingback: Fredrik Fischer · Kapsejsning

 11. Låten är fortfarande alldeles lysande som temperaturhöjare.

  Idag körde vi den medan vi (som vanligt) struladr runt i början på ett torgmöte i Malmö, och den FUNKAR.

  Jag tycker den är helt rätt i formuleringarna, det handlar om en poltisk kamp och att piratpartiet handlar om att ena alla internetionalister i en front för att försvara nätet mot de engrepp det utsätts för.

  Och vi är en trotsig rörelse som vägrar tåla att våra demokratiska rättigheter kringskärs.

  Så jag kan bara såga tack och tala om att den ligger på min spellista.

 12. Daniel Nyström i Norr

  Jag kan bara stämma in i kören bland de som bara ser positivt med låten. Har själv haft det på repeat i alla möljiga mediaspelare sedan jag hörde den första gången.

  Och klagomålet på att låten var ”för lättsam” måste väl vara veckans ironi. Hela poängen med en kamplåt med sommarplågepotential är ju att den är lättnynnad och fastnar i huvudet som katthår på kläder!

  Keep up the good work, Johan! Hejja!

 13. ÄLSKAR fan låten! Gott initiativ, du är en stolthet för piratrörelsen, även om du låter som Gessle 😉

 14. Hej Johan! Jag önskar att du spelar in några fler Tre-ackord-låtar ;-). Även om det inte är din grej! Det är inte bara jag som anser att din ”Med Flaggan I Topp” är riktigt bra, jag vet varför.

  På samma sätt som grisen ”Bert Karlsson” ofta vet vad som möjligt slår, det är ingen stor hemlighet. Han har helt enkelt samma musiksmak som en väldigt stor majoritet av det Svenska folket, inget annat!

  Vi som hyllar ”Flaggan i topp” bör få lite fler, även om de inte är politiska, låtar att njuta av.

  Jag har sagt det förut och vidhåller. Vill man skriva en HIT ska man göra en låt med mycket refräng. 😉

  Väl Mött

  Danne

 15. Glömde säga du har en röst som vilken etablerad artist som helst. Du är i mina (säkert också i andras) ögon en stor artist!!

 16. Hahaha…skulle kommentera inlägget men började lyssna på din senaste (Tomas är en rättshaverist). Så jäkla bra (den med)!!!

  Min mamma uppskattade Zarah Leander även fast hon under andra världskriget var nationalidol i Tyskland och därför fick nazistämpel. Själv har jag tokbred musiksmak och lyssnar understundom även på Wagner…med allt vad det innebär om man vill tolka in saker som inte finns där.

  Snart kan du släppa en Piratplatta! Ursäkta att det utlovade inlägget dröjer men för de som liksom jag verkligen uppskattar Bakkes musik så finns det en Paypalknapp här på bloggen. *hint, hint*

 17. With This Diet I Shed Thirty Póunds in Under a Month

  Hi, cool post. I have been wondering about this topic,so thanks for writing. I will certainly be coming back to your blog. Keep up great writing

 18. Jag har personligen lyssnat VÄLDIGT mycket på Ultima Thule i mina dagar. Och även om jag verkligen inte kan hålla med dig om att de är en ”pinsam parentes” så kan jag över huvud taget inte se några som helst kopplingar mot denna låt. Jag skulle snarare vilja säga att det är ett väldigt, väldigt dåligt försök till smutskastning.

  Forstätt med det du gör, för du gör det bra =)

  EU-parlamentet nästa!

 19. I’m sure most of us have looked at search results, and followed it up by checking the backlinks of the top 10 sites….and then scratched our heads and said …

Lämna ett svar