Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Mp3… HD?

Ungefärlig lästid: < 1 minut

Jag läser på bloggen Allt om IT att nu är Mp3HD på väg att komma och när jag läser om filstorleken så undrar jag bara varför?

Mp3HD ska tydligen ta 18 – 26 Mb (per låt då gissar jag), jämfört med mp3 som tar ca 4 Mb. Jämför man istället med okomprimerade wavfiler så tar en sån ca 10 Mb per minut, vilket innebär att skillnaden mellan okomprimerade wavfiler och det nya Mp3HD är ganska liten. Då undrar jag varför man över huvud taget lägger ner arbetstid på ett komprimerat format som gör liten skillnad.

Jag tror att den som har bandbredd eller hårddiskutrymme för 18 – 26 Mb per låt också har bandbredd eller hårddiskutrymme för runt 30 Mb, som ju en wavfil på 3 minuter tar.

1 kommentar till “Mp3… HD?”

  1. Förstår inte heller vitsen med Mp3HD-formatet. Tycker man inte MP3 duger så väljer man givetvis ett förlustfritt format som FLAC.

Lämna ett svar