Hoppa till innehåll

Johan Bakke

MUF har helt rätt (för en gång skull)

Ungefärlig lästid: < 1 minut

Nu vill MUF legalisera fildelning för privatpersoner! Äntligen, säger jag – även om jag inte brukar hålla med dom och aldrig (i h*****e) skulle bli medlem där så håller jag verkligen med dom här.

MUF säger att den privata fildelningen är ett intrång i äganderätten och att lagstiftningen ger utgivaren en monopolfördel som inte finns på andra marknader, något som verkligen stämmer.

Intrång i äganderätten:
Köper jag en CD, DVD eller ett dataprogram så tycker jag att det är min rätt att göra vad jag vill med den, på samma sätt som att jag får göra vad jag vill med ett bord, en lampa eller en diskmaskin. Vill jag bygga en exakt lika så får jag göra det, så länge jag inte tjänar några pengar på bygget!

Monopolfördel som inte finns på andra marknader:
Idag är det i princip omöjligt att hitta en del inspelningar från 80-talet, det beror oftast på att skivorna är slutsålda och att skivbolagen sitter och trycker på inspelningarna i sina arkiv. Att ge ut dom på platta igen skulle inte vara ekonomiskt försvarbart i de flesta lägen, det kanske skulle säljas några hundra ex (på sin höjd) och det har jag full förståelse för.

Att legalisera fildelningen (piratkopieringen) istället skulle få ett stopp på det här, sedan kan dom som vill arkivera musiken i sina privata datorer göra det och legalt dela ut den till alla andra som vill komma åt den. Blir det tillräckligt många som hjälper till så kommer kulturlivet att var helt annorlunda om 10 år, vi kommer inte ha några problem att hitta det som producerades 20 – 30 år bakåt i tiden, det är alltid någon mer som gillar det, har det kvar och delar ut det!

Etiketter:

1 kommentar till “MUF har helt rätt (för en gång skull)”

  1. Bakke du missar en poäng och det är att om skivbolagen sitter på dessa inspelningar ett tag, så byggs antagligen efterfrågan upp så att det efter ett tag faktiskt, blir ekonomiskt försvarbart att återigen ge ut dessa inspelningar i förbättrade versioner med kanske lite extramaterial och bättre ljud! Detta sker ju redan idag med en massa pigga småbolag som letat upp sedan länge utgångna skivinspelningar hos större bolag. Som de återutger i fina utgåvor eller boxar och lyckas få ekonomi i det hela. Om det MUF föreslår skulle gå igenom så skulle dessa småbolag drabbas vilket vore synd eftersom de gör det så bra.

Lämna ett svar