Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Tänk om Yasri Khan hade haft Asperger?

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Jag har läst en del om Yasri Khan och händelsen när han vägrade skaka hand med en kvinnlig reporter.

Yasri Khan är muslim och vill inte skaka hand med kvinnor. Jag själv har Asperger och har inga större problem med fysisk beröring, däremot så vet jag att många aspergare har problem med fysisk beröring. Jag själv kan skaka hand med alla jag träffar, det är inga problem, men ingen aspergare är lik någon annan så hur jag är ska inte appliceras på alla andra med Asperger.

Yasri Khan hänvisar till sin religion och sitt personliga val, det har han naturligtvis full rätt att göra. Vi med Asperger hänvisar till vårt funktionshinder, det har vi också full rätt att göra.

Men frågan jag ställer mig är hur media och allmänheten hade ställt sig om Yasri Khan hade varit aspergare och hänvisat till sitt funktionshinder istället för att hänvisa till sin religion och sitt personliga val .

Jag tror tyvärr att slutresultatet hade varit det samma, kanske med en mer human vinkling, men ändå det samma. Tyvärr talas det väldigt mycket i samhället om att vi ska gilla olika, men när det då kommer en person som är olika då accepteras det inte att man är olika.

Och hur stor betydelse har det att någon inte vill skaka hand?
Jag själv skulle inte ta någon större notis till det, om den som inte vill skaka hand med mig bara förklarar varför den inte vill göra det så skulle jag bara acceptera förklaringen och sedan är det inte mycket mer med det. Visst, som västerlänning och uppväxt med handskakning som en del i de ”sociala koderna” skulle jag nog tycka att det är märkligt – men inte mer än så.

Jag tror att fallet med Yasri Khan handlar om brott mot de sociala koderna. På samma sätt som att vi med Asperger dagligen faller på grund av att vi bryter mot, och inte har förståelse för, de sociala koderna så gjorde Yasri Khan ett brott mot de sociala koderna och ramlade av samhällets accepterande.

Så detta ser jag som ytterligare ett exempel på att det tyvärr inte alls är tillåtet att vara annorlunda i dagens samhälle, har du en annan religion, ett funktionshinder, en annorlunda politisk åsikt eller bara väljer att inte göra som alla andra då knuffas du bort från möjligheterna att gå framåt.

Etiketter: