Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Simon Ådahl skänker bort pengar, Jimmie Åkesson tjänar mer pengar!

Ungefärlig lästid: 2 minuter ”Jimmie Åkesson inför slutdebatten” av Frankie Fouganthin – Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har spelat in en cover på Simon Ådalhs låt ”Jag tänker be för Sverige”, det har många tidningar skrivit om under det senaste dygnet.

Att Simon Ådahl också har lovat att skänka alla sina intäkter till flyktingar skrivs det också om. Med rubriker som ”Jimmie Åkesson släpper låt – intäkterna går till flyktingar” (DN) och ”Intäkterna från Åkessons låt till flyktingar” (SVT) berättar media att Simon Ådahl inte gillar att Sverigedemokraternas partiledare har spelat in och släppt låten, men vill inte heller bråka om det och därför har han bestämt att alla hans intäkter som upphovsman ska skänkas till flyktingar.

Läser man dessa artiklar kan man lätt få bilden av att ett köp av singeln också ger pengar till flyktingarna. Det är visserligen ingen osanning, det man inte skriver är att det mesta av intäkterna från en såld låt på iTunes går inte alls till upphovsmannen. Det gäller för övrigt även om skivan köps fysiskt.

Inget massmedieföretag har reflekterat över att upphovmannens del i intäkterna från digital försäljning och streaming är ytterst låga. Jag utgår ifrån att Jimmie Åkesson och hans band inte får mindre betalt än vad någon annan artist utan skivkontrakt med något multinationellt bolag får och där ser fördelningen ut så här:

Av de 9 kronor en låt på iTunes kostar får:

Staten: 1,80 kronor (Moms)
Apple: 2,40 kronor
Artisten: 4 kronor

Kvar till upphovsmannen blir endast 80 öre per såld låt!

Jag tycker att det är synd att journalister, som jag förutsätter inte vill propagera för SD-medlemmars singelsläpp, gör en sån blunder och inte skriver i sina artiklar att ett eventuellt köp ger 4 kronor till artisten men bara 80 öre till upphovsmannen – och i sista steget till flyktingarna.

För den som vill strunta i omvägen via Jimmie Åkesson och istället köpa Simon Ådahls originalversion, som för övrigt är riktigt bra, och betala den största delen av pengarna direkt till Simon: Här är den på iTunes, sista låten på EP’n

johanbakke.se använder cookies. Stannar du kvar på sidan så accepterar du att sidan sparar cookies på din dator.  Mer information

%d bloggare gillar detta: