Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Du kan om du vill… Men om jag inte vill då?

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Jag läste ett inlägg på Asperger- och Autismförbundets blogg idag och inspirerades till att skriva en fortsättning på den texten, på temat ”Du kan om du vill”. Jag har även läst ett annat blogginlägg på samma tema tidigare i veckan men kan inte alls hitta det nu, är det någon som vet vilket jag menar så får ni gärna meddela mig via e-post, Twitter eller Facebook! Det enda jag minns är att det var skrivet av en förälder till ett barn med NPF.

Jag får ibland höra uttrycket ”du kan om du vill”, vid de flesta tillfällena så hänger det ihop med nånting som någon annan vill och tycker att ska göras men jag själv inte vill!

Och det är sant, vill man nånting så går det ofta att komma dit. Problemet kommer när man inte vill själv utan har andra som hänger över sig och man tvingas göra nånting som man inte vill. Det kan vara chefen på jobbet, läraren i skolan eller någon familjemedlem som tycker att nånting är jätteviktigt. Att då slänga ur sig ”Du kan om du vill”, är bland det sämsta man kan göra och är nog bland det sämsta som går att säga till någon som tydligt visar att den inte vill eller kanske till och med uttalar att den inte vill.

Riktig vilja är en sån sak som inte kan tvingas fram, den måste finnas där från början för att uttrycket ”Du kan om du vill” ska gå att använda och även där är det ett väldigt onödigt uttryck. En människa som vill, men av olika orsaker ändå inte kan, mår ju knappast bättre av att få höra att anledningen till att det inte fungerar är att den inte har viljan.

Om du vill eller inte vill, det kan naturligtvis bara du svara på, så att insinuera att någon inte vill eftersom han inte kan det måste vara bland det dummaste som går att säga till en annan människa.

Förutom allt detta så måste det finnas en drivkraft för att viljan ska uppstå, jag har inget tvärsäkert recept på hur man skapar en vilja men jag tror på uppmuntran och att man låter den människa man vill ändra viljan på att se fördelarna med det som den ska vilja göra. Fungerar inte det, då går det inte att göra så mycket mer än att du själv kanske måste förändra dig på något sätt.

Det mesta går att lösa på ett annat sätt än vad som är det vanliga, det kanske inte är den personen du försöker få att vilja som egentligen behöver vilja. Om det är enklare att ändra på din egen vilja så är ju steget kortare till att säga att DU kan om DU vill!

Etiketter: