Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Hur känner man igen en med asperger?

Ungefärlig lästid: 2 minuter Disclaimer: Jag har ingen aning om någon av personerna på fotot har eller inte har asperger.

Jag får ibland höra att jag inte är lik andra med asperger som folk är bekanta med eller har i familjen.

Mitt ständiga svar till dessa människor är att det går inte att titta på en med asperger för att veta hur en annan med asperger är. Det som fungerar jättebra för mig fungerar kanske inte alls för en annan, det som inte alls fungerar för mig kanske fungerar jättebra för andra!

Jag har börjat följa och diskutera i många av de Facebookgrupper som finns för oss som har asperger och andra Neuropsykiatriska Funktionssätt och jag har upptäckt att det, förutom att vi har diagnosen på papperet, finns det ingenting som är gemensamt för ALLA med asperger!

Visst finns det en del mer eller mindre märkbara drag hos alla, problemet är att vissa av dom dragen märks inte alls på vissa och dom märks jättebra på andra. En del känner obehag av att göra vissa saker men struntar i att man får obehag och gör ändå det dom vill, bara för att just det man vill göra har en större dragningskraft än storleken på obehagen. Och om jag gör en sak som jag gillar, men som ändå ger mig obehag, då kan ingen annan komma och säga att jag inte känner obehagen. Hur ska någon annan kunna veta hur mina känslor är, efter jag har varit med i en aktivitet?

Sedan har vi korsdiagnoserna, som jag inte går in djupare på i det här inlägget men som innebär att en person kan ha flera olika namngivna funktionssätt. Ibland vet man inte själv vilken av diagnoserna som gör så man agerar som man gör.

Så mitt enkla svar på frågan i rubriken, ”Hur känner man igen en med Asperger?”, är:
Umgås med någon med Asperger, då ser du hur den personen är. Vill du veta hur någon annan med asperger är, umgås med den personen istället! Vi är lika olika som alla ni som inte har något Neuropsykiatriskt funktionssätt…

Etiketter: