Hoppa till innehåll

Johan Bakke

SJ, SJ, gamle vän…

Ungefärlig lästid: < 1 minut

…festligt att du lever än…

Var  inledningen på en gammal visa som jag minns från min barndom.

Imorgon ska jag åka till Stockholm på ett seminarium om svensk musik i utlandet. jag tänkte från början åka bil, men av diverse anledningar så började jag titta på att åka tåg med SJ istället. Vi är två personer som ska åka från Gävle till Stockholm och hem igen, om jag bokar biljetterna nu så skulle jag få ge runt 2200 kronor tur & retur för våra biljetter, för ej ombokningsbara biljetter i andra klass.

Med bil samma sträcka blir kostnaden 520 kronor om jag bara  räknar med bensinen, 740 kronor om jag räknar med de skattefria 18,50 per mil. Dessutom tillkommer 200 kronor i parkeringsavgift i närheten av vårt besöksmål.

Skillnaden blir alltså runt 1500 om man bara räknar med kostnaden för bensin och ca 1000 kronor om man räknar med 18,50 kronor milen.

Det här gör mig förbryllad, det pratas hela tiden om att vi ska åka kollektivt för att spara på miljön. Ändå tjänar två personer MINST 500 kronor var på att välja bilen framför tåget när man ska åka Gävle – Stockholm.

Jag väljer det alternativ som blir billigast, enklast och mest bekvämt när jag ska resa, att ta bilen den här gången blir både billigare och enklare. Bekvämligheten är det enda som får stryka på foten, det är inte så jäkla bekvämt att sitta och köra en gammal Volvo V40 till Stockholm. Det kan jag faktiskt erkänna!

Etiketter: