Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Ett upprop för automat!

Ungefärlig lästid: 2 minuter

Jag är en sån som bojkottar manuella växellådor när det kommer till att köra bil. Jag bojkottar dom så mycket så jag struntade i att köra en bil med manuell växellåda på uppkörningen, jag ser helt enkelt ingen anledning till att vifta runt med en sticka mellan framsätena när det enda jag vill är att transportera mig mellan punkt A och B.

Ikväll har jag varit på en handledarutbildning, en utbildning på ca 1,5 timmar där jag bland annat fick höra att det inte var bra att övningsköra i en bil med automatväxellåda. Att köra en bil med automatväxellåda var ju (enligt körskoleläraren) så enkelt så när man senare skulle lära sig växla manuellt skulle det bli mycket svårare. Det talades dock ingenting om att det är möjligt att köra upp med en bil med automatlåda, trots att den möjligheten finns!

Att det är mycket enklare att köra automat mot att köra manuell kan jag bara hålla med om, men vem 17 har sagt att bilkörning ska behöva vara krångligt?

Senare under lektionen fick vi flera gånger höra om att koppla i och ur och att växla, varje gång jag fick höra talas om alla moment i växlingen så kände jag bara en stor lättnad över att jag slipper hålla på med nånting sånt.

Om jag ska köra lite överslagsräkning så var det nog 1/3 av den 1,5 timmar långa utbildningen som gick åt till att prata om olika moment som bara kopplas ihop med manuella växellådor. Det var mycket som det (tydligen) måste tränas på i en manuellt växlad bil som jag aldrig har behövt träna på. Eftersom det tog ca 1/3 av lektionstiden till att bara prata om det så räknar jag även med att man nog kan korta ner tiden för körkortsutbildningen med det samma om man väljer automat istället för manuell… För min egen del så var runt 1/3 av utbildningstiden bortkastad eftersom jag slösade ungefär 1/3 av utbildningstiden till att träna på att köra med manuell låda. Men det var före en lärare tyckte att jag skulle prova att köra automat istället…

Snälla trafikskolor, sluta se manuella växellådor som det enda alternativet. Jag är övertygad om att de flesta som tar körkort är precis som mig och bara vill transportera sig mellan punkt A och B och om ni gav lite bättre information om fördelarna med automat så skulle fler välja det.

Men oj vad ni skulle förlora pengar på trafikskolorna om mitt räkneexempel med 1/3 av tiden stämmer, så jag förstår att ni inte vill att folk ska inse att automat är enklare.

Och bara för att jag vet att någon kommer att kommentera den högre bränsleförbrukningen… Ja, jag vet att automatbilar drar lite mer bränsle än en med manuell låda. Men det är den enda nackdelen bland betydligt fler fördelar!

Etiketter: