Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Börjar vi få en ökad acceptans för hackare?

Ungefärlig lästid: 3 minuter

Tidningen Expressen har de senaste dagarna i samarbete med Researchgruppen dragit igång en kampanj där man hänger ut både Sverigedemokraternas företrädare och några av deras sympatisörer. Man har tagit fram de riktiga identiteterna på över 6000 personer som frekvent kommenterar på Avpixlat, Fria Tider, Exponerat och liknande webplatser och kör en artikelserie där många av de identiteter man har fått fram presenteras med både namn, bild och i vissa fall film.

Jag ser inget fel i att hänga ut de av SD’s företrädare som inte följer partilinjen och som har begått eventuella lagbrott i sina kommentarer, men jag ser stora fel i både hur undersökningen har gjorts och att man har publicerat resultatet av en uppenbart illegal undersökning.

Egentligen tycker jag att det bara är bra att SD’s företrädare hängs ut när dom (enligt SD) inte följer partilinjen, det största problemet för mig är hur materialet har tagits fram. Jag tycker inte att någon annan än polisen (under en utredning) ska ha rätt att samköra register för att hitta identiteten på en anonym kommentar. Dvs, anonyma hot, förtal, hets mot folkgrupp eller andra brott på nätet ska polisanmälas, inte utredas av privatspanare och publiceras i media! Väljer media sedan att publicera namn och bild efter en dom har fallit så ser jag inga problem med att dom gör så, men det är ju inte alls vanligt när det gäller dömda brottslingar.

Undersökningen har kort sagt gjorts genom att samköra kommentarssystemet Disqus registrerade mailadresser med en (eller kanske flera) listor över mailadresser, kopplingen mellan dessa har gjort så man har upptäckt vilken fysisk person som ligger bakom den anonyma användaren. Det handlar alltså om att samköra register vilket är förbjudet i lag.

Jag har skrivit en del om det här på min privata Facebookvägg och fått många reaktioner. De flesta handlar om att det skulle vara rätt att av Expressen/Researchgruppen att både samköra register och att publicera eftersom många av kommentarerna handlar om hot, trakasserier, förtal, hets mot folkgrupp och andra brott . Här tar man sig rätten att bestämma att det är ett brott, före någon polisutredning har klassat det som ett brott, och tycker att det är helt ok att Expressen publicerar namn och bild på både partiföreträdare och sympatisörer.

Men vänta nu här…
Är det inte precis det här Expressen och många andra ett flertal gånger har kritiserat Avpixlat (m.fl) för att dom gör?

Det största problemet i det här är att nästa gång kan det vara V-, S-, M- eller PP-sympatisörer som jagas och hängs ut med samma metoder som Expressen och Researchgruppen har använt. Vi får inte glömma att det finns många kommentatorer på de inblandade webplatserna som kommenterar mot artiklarna också och när det nu har läckt ut hur man kan ta fram anonyma kommentatorers riktiga namn så tror jag inte det dröjer länge till det händer.  Idag skriver t.ex Exponerat.info:

Varför inte göra samma sak mot vänsterpöblarna och ladda ner 150 miljoner e-postadresser från intrånget i Adobes användardatabas? Alla som både använder Adobeprodukter och Disqus går alltså att identifiera via gemensam e-post. Bygg upp ditt egna system och avslöja vänsterpöblarna som är kriminella och hetsar mot Sverige och svenskarna.

Hela artikeln: http://www.exponerat.info/hur-knackte-researchgruppen-och-expressen-disqus-kommentarssystem/#ixzz2nEKfLDdP

Även om jag har full förståelse för att SD-sympatisörerna vill ”ge igen” så kommer jag att protestera lika mycket då som jag gör nu, jag anser att det ska vara en rättighet att vara anonym (både on- och offline) oavsett vad man säger eller skriver. Som jag skrev tidigare i det här inlägget, anonyma hot ska polisanmälas – inte utredas av privatspanare!

Accepteras det här beteendet (att man via illegala metoder tar fram anonyma kommentatorers riktiga identiteter) har vi till slut ingen möjlighet att vara anonyma och då är det goodbye för ett flertal forum som hjälper psykiskt sjuka, drogmissbrukare, misshandlade kvinnor eller andra utsatta grupper i samhället.

Vem vet när någon knäcker mitt favoritforum och börjar läcka ut information om vad jag har skrivit där?

  • Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det.
    Evelyn Beatrice Hall

Andra artiklar i samma ämne: Anna Troberg (Piratpartiet), Ulf BjereldKent Ekeroth (Sverigedemokraterna), Dagens Nyheter

Etiketter:

Lämna ett svar