Hoppa till innehåll

Johan Bakke

Spotifys senaste förändring…

Ungefärlig lästid: < 1 minut

Jag läser på SR.se att Spotify nu begränsar sin gratistjänst från och med 1 maj.

”Efter de första sex månaderna kommer gratistjänsterna bara att kunna användas tio timmar per månad, och varje låt kommer bara att kunna spelas fem gånger.”

Personligen gör det mig ingenting, jag tycker Spotify är bland det bästa som har hänt onlinemusiken och jag betalar gärna 99 kronor per månad för att slippa att gå omvägen och först tanka hem all musik före jag kan lyssna på den.

När det gäller musik så tycker jag Spotify är en fullgod kandidat till platsen som en legal ersättare till The Pirate Bay, jag tycker till och med att den i vissa aspekter fungerar bättre än fildelning. Det går att hitta nästan allt, hittar man en låt så vet man att den också går att lyssna på (inga problem med 0 seeders eller att den som seedar stänger av datorn), det är inga problem för band och artister  utanför majorbolagen att lägga upp musik där och 2011 känns det inte speciellt motiverat att behöva tanka hem en fil före man kan lyssna på den.

För oss band och artister är det också betydligt billigare att att ladda upp musiken till Spotify och sedan länka till en Spotifysida, än att sitta och betala månadsavgfter för webhotell eller en egen internetanslutning under den tid som musiken ska finnas online. Det enda som jag ser som en fördel med fildelning eller webhotell före Spotify (och alla andra onlinebutiker) är att det tar lång tid att lägga upp låtar. Räkna med 2 – 4 veckor för att lägga upp några låtar på Spotify, till min egen hemsida eller The Pirate Bay lägger jag upp låtar på några minuter…

Lämna ett svar